x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Celularele sunt din nou "cancerigene"

Celularele sunt din nou "cancerigene"

13 Apr 2004   •   00:00
Celularele sunt din nou "cancerigene"

Oamenii de stiinta suedezi afirma ca telefonia mobila este nociva pentru organism, prin faptul ca radiatiile emise de telefoane maresc fortele pe care le exercita celulele corpului unele asupra altora, provocand cancer.

Cercetarile recente ale unor fizicieni suedezi au reluat discutiile in controversa telefonie mobila versus sanatate. Suedezii au apelat la calcule matematice in studierea efectelor radiatiilor electromagnetice asupra globulelor rosii. Ideea a venit ca urmare a faptului ca moleculele din organism au poli cu incarcatura pozitiva si negativa, ceea ce determina un camp de forte intre celule. Acest camp are o valoare fizica extrem de scazuta care sa nu provoace „ranirea celulelor". Profesorul Bo Sernelius de la Univesitatea din Linkoping a studiat efectul unui camp de radiatii electromagnetice la o frecventa de 850 de megaherti asupra unor celule, ceea ce a dus la o crestere de 11 ori a valorii initiale a campului de forte dintre celule. Aceasta „agitatie" a celulelor a determinat vatamari ale tesutului. Frecventa de 850 de megaherti este uzitata de mai multe telefoane mobile, existand si mobile care folosesc frecventa de 1.800 megaherti.

Scepticism stiintific

La auzul acestor rezultate, experti din alte centre de cercetare au reprosat faptul ca e vorba doar de calcule teoretice si ca acele vatamari de tesut „pe hartie" nu constituie o amenintare la adresa sanatatii.

Camelia Gabriel, cercetator la King College din Londra, a afirmat ca aceste experimente nu pot fi aplicate unui numar mare de celule. Un alt specialist, Dr. Michael Clark de la Agentia Nationala de Protectie impotriva Radiatiilor, considera ca avem de-a face cu o teorie interesanta, dar nici in acest caz nu poate fi vorba de vreun pericol cancerigen sau de alta natura care sa afecteze grav sanatatea. Totusi se recomanda copiilor sa foloseasca mobilul doar in cazuri de urgenta, avand in vedere faptul ca structura lor craniana, in dezvoltare, este mai sensibila la actiunea undelor hertiene. Cercetarile continua.

Alexandru Radescu


Acuze pentru mobile

Pana in prezent au aparut mai multe avertismente legate de nocivitatea utilizarii telefoanelor mobile asupra organismului uman. In presa din intreaga lume au aparut articole inspirate din diverse studii care atatau ca vorbitul la mobil poate provoca tumoare pe creier sau maladia Alzheimer. Ar fi vorba de faptul ca undele electromagnetice ar afecta celulele doar in cazul in care ar fi vorba de inalta frecventa, adica peste 900 de megaherti, ceea ce ar dauna proceselor chimice interne sau „ar praji" tesuturile.

×
Subiecte în articol: economic