x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cererile pentru racordarea de turbine eoliene la reţea depăşesc de peste opt ori puterea instalabilă

Cererile pentru racordarea de turbine eoliene la reţea depăşesc de peste opt ori puterea instalabilă

22 Ian 2010   •   00:00

Transportatorul de energie Transelectrica (TEL) a primit în ultimii doi ani solicitări de racordare a turbinelor eoliene la reţea însumând 22.800 MW, însă puterea maximă suportată de sistem este de 2.660 MW, de peste opt ori mai redusă.

„În ultimii doi ani, Transelectrica a primit cereri pentru racordare de centrale electrice eoliene însumând 22.800 MW. Acest volum semnificativ de cerere de putere instalabilă în centrale eoliene depăşeşte cu mult posibilităţile actuale de reglaj din sistemul electroenergetic naţional. Puterea maximă instalabilă în centrale eoliene (...) este de 2.660 MW", se arată într-un proiect al Transelectrica publicat pe pagina de Internet a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Proiectul privind stabilirea puterii maxime instalabile în centralele eoliene din punct de vedere al siguranţei sistemului electroenergetic naţional menţionează că aceste calcule sunt raportate orientiv la nivelul anului 2007. Operatorii reţelelor electrice au semnat contracte de racordare pentru 1.500 MW instalaţi în turbine eoliene de 2.400 MW. De asemenea, au fost emise avize tehnice de racordare la reţea pentru 2.400 MW. „Celelalte proiecte, de 18.900 MW, au studii de soluţie de racordare la reţelele electrice de interes public, o parte semnificativă dintre acestea având documentaţia depusă în vederea obţinerii avizului tehnic de racordare", precizează sursa citată.

Potrivit Transelectrica, centralele eoliene din România pot funcţiona în medie la 30% din puterea instalată.

×
Subiecte în articol: redactie