x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Certificarea ISO 45001 și conformitatea cu legislația românească în domeniul sănătății și securității în muncă

Certificarea ISO 45001 și conformitatea cu legislația românească în domeniul sănătății și securității în muncă

20 Mai 2022   •   15:53
Certificarea ISO 45001 și conformitatea cu legislația românească în domeniul sănătății și securității în muncă

ISO 45001 este considerat a fi “limbajul comun” la nivel internațional în ceea ce privește managementul sănătății și securității în muncă (protecției muncii, dacă este să folosim un termen mai vechi dar mai bine cunoscut).

Totuși în România (ca și în marea majoritate a statelor) există legislație în domeniul sănătății și securității în muncă. Prin urmare care este legătura între acest standard și legea românească? Certificarea ISO 45001 garantează conformarea legală?

Fiind un standard internațional, ISO 45001 înglobează principiile în domeniul managementul sănătății și securității în muncă, precum responsabilitatea angajatorului de a asigura condiții de lucru corespunzătoare, de a identifica și trata riscurile de accidentare sau îmbolnăvire profesională.

Totuși, standardul nu poate include cerințele specifice ale legislației din fiecare țară, astfel că acesta solicită organizațiilor care decid să implementeze un sistem de management al sănătății și securității în muncă să identifice legislația aplicabilă, să fie la curent cu modificările legislative și să își evalueze periodic nivelul de conformare legală, corectând situațiile unde sunt observate încălcări ale legislației.

Suplimentar față de ceea ce găsim în legislație, ISO 45001 include cerințe specifice de sistem de management, precum stabilirea și urmărirea de obiective de sănătate și securitate, identificarea de oportunități de îmbunătățire a performanței, măsurarea și monitorizarea (de exemplu prin utilizarea de indicatori de performanță precum LTIFR – Lost Time Injury Frequency Rate) sau efectuarea de audituri interne ale sistemului de management.

Prin urmare, o certificare ISO 45001 obținută în baza unui audit corespunzător, realizat de către auditori competenți, poate constitui o confirmare a faptului că organizația în cauză respectă legislația națională de sănătate și securitate în muncă și în același timp depune eforturi de a îmbunătăți continuu performanța sa în acest domeniu.

O certificare ISO 45001 credibilă este emisă de către un organism de certificare acreditat în conformitate cu prevederile Regulamentului European 765/ 2008 privind acreditarea și supravegherea pieței, regulament adoptat de legislația românească prin Ordonanța 23/ 2009.

Mai multe informații despre certificarea ISO 45001 precum și o prezentare a cerințelor acestui standard internațional găsiți pe RigCert.ro.

×