Scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional nu a obţinut aviz favorabil din partea Consiliului Economic şi Social. CES va trimite Guvernului o scrisoare în care va comunica poziţia părţilor. Sindicatele au dat vot negativ, patronatele aduc amendamente, iar Guvernul susţine scrisoarea în forma actuală.
Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil. Patronatele au votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Reducerea cu 50% a cheltuielilor materiale şi cu 25% a cheltuielilor de capital, aşa cum a propus PNL, ar fi însemnat tăierea la jumătate a cheltuielilor pe partea de medicamente compensate şi a livrărilor către spital, spun sindicalişti.
Ei resping scrisoarea propusă de Guvern şi vin cu o altă scrisoare. Sindicatele propun îngheţarea valorii punctului de pensie şi impozitarea diferenţiată a pensiilor peste 1.000 de lei, ca reducerea fondului de salariu cu 25% să se facă în urma deciziilor dintre sindicalişti şi operatorul principal de credite. De asemenea, sidicatele au propus nemodificarea Codului Muncii pe capitolele privind forţa de muncă în ceea ce priveşte timpul de muncă, salarizare şi contractul colectiv de muncă şi constituirea unui organism care să aplice măsuri de relansare economică pe care Guvernul să şi le asume.
Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa", a declarat că s-a propus şi îngheţarea pilonului II de pensii private. "Nu dorim reducerea fondului de salarii la societăţile comerciale cu capital majoritar de stat sau la regiile autonome, pentru că toate şi-au făcut reduceri substanţiale de personal, vezi cazul de la CFR marfă, care a dat afară în februarie-martie 7.000 de persoane. În acelaşi timp, ceea ce cerem este o nouă politică fiscală care să rezolve echilibrul cerut de FMI, fără să arunce în spinarea categoriilor sociale defavorizate suportarea acestei situaţii de criză", a spus Hossu.
Marius Petcu, preşedinte al CNSLR Frăţia, a anunţat că dacă partea sindicală nu-şi va impune punctul de vedere, această confederaţie sindicală îşi va retrage membrii din acest consiliu. "Guvernul ar putea redacta o nouă scrisoare în termen de o săptămână, aşa cum ne-a spus ministrul Finanţelor, iar apoi să negocieze cu FMI un nou acord", a declarat şi Bogdan Hossu, care a mai spus că un eşec al sindicatelor în plenul CES înseamnă radicalizarea mişcării sindicale şi schimbarea listei de revendicări cu una singură: "Jos Guvernul!".
Liderii celor cinci confederaţii sindicale susţin că preşedintele României s-a angajat că acordul nu va fi aprobat de Guvern dacă nu va primi aviz favorabil din partea CES, deşi avizul CES este consultativ. Pentru a primi aviz favorabil, scrisoarea are nevoie de 34 de voturi pentru, totalul membrilor prezenţi în plen fiind de 45. Astfel, ar trebui ca patru membri din partea sindicatelor să voteze în favoarea acestei scrisori, fiind 30 de membri CES din partea patronatelor şi Guvernului.
Şedinţa plenului CES s-a amânat pentru lunea viitoare. "Atât patronatele, cât şi sindicatele înţeleg situaţia grea şi vor să caute o soluţie cu Guvernul, care să fie acceptată de FMI", a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, la finalul întâlnirii.
Până săptămâna viitoare, CES ar putea rămâne însă fără conducere. Preşedintele Confederaţiei Patronatul Român, Gheorghe Naghiu, i-a solicitat Robertei Anastase, printr-o scrisoare, invalidarea lui Florian Costache ca preşedinte al CES, pe motiv că acesta are cazier şi a fost agent al fostei Securităţi.
"Forumul executiv de conducere al Patronatului Român nu înţelege de ce instituţii ale statului sunt reprezentate de oameni ce produc deservicii majore prin trecutul lor, ce nu pot constitui repere ale moralităţii şi nu se încadrează în tiparele democratice.
Este de neadmis ca un cetăţean posesor de cazier, dovedit de CNSAS ca agent al poliţiei politice, să reprezinte interesele Guvernului Român, ale sindicatelor libere din România şi ale reprezentanţilor patronatelor româneşti", afirmă Naghiu. El a sugerat Parlamentului să desemneze în funcţia menţionată o persoană "de pe partea patronală", dat fiind că CES este "principala instituţie a dialogului social din România".
Citește pe Antena3.ro