x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CFA România: Care va fi evoluția leului în următorul an. Inflația se va situa la 10%

CFA România: Care va fi evoluția leului în următorul an. Inflația se va situa la 10%

28 Sep 2022   •   14:29
CFA România: Care va fi evoluția leului în următorul an. Inflația se va situa la 10%

Leul se va deprecia faţă de euro în următorul an, prognoza medie fiind un curs de 4,98 lei/euro pentru următoarele 6 luni şi de 5,04 lei/euro în următoarele 12 luni, arată o analiză CFA România.

Ambele valori anticipate înregistrează o corecţie faţă de estimările din luna iulie.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungand la o valoare medie de 10,05%.

În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipațiilor analiştilor a scăzut la 5,9%. Evoluţia anticipată, în termeni reali, a PIB a crescut la 4,1%.

„Pe fondul datelor macroeconomice pozitive inregistrate în luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creștere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere cât și componenta sa de anticipații rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipații de decelerare a economiei în următoarea perioadă. Anticipațiile inflaționiste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanții estimând însă că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, Vicepreședinte al Asociației CFA România, scrie Ziarul Financiar.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică (IIM) a crescut la valoarea de 45,6 puncte. Această situație s-a datorat în special creșterii, cu 10,1 puncte, a componentei de anticipații.

×
Subiecte în articol: cfa romania