x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cheile Tisitei, salasul ursilor

Cheile Tisitei, salasul ursilor

28 Feb 2004   •   00:00

Rezervatiile naturale Cheile Tisitei si Cascada Putnei sunt unele dintre zonele cele mai pitoresti din Vrancea. Turistii care iubesc drumetiile gasesc aici un minunat colt de natura, iar in localitatile din jur se pot opri pentru o vacanta placuta la munte.

Pentru a ajunge la Rezervatia Naturala Cheile Tisitei, situata in apropierea localitatii Lepsa, puteti lua trenul pana la Focsani, iar de aici, o masina. Drumul alearga printre dealurile din Odobesti si Panciu, lasand in urma bogatele podgorii ale Vrancei. Dupa circa o ora de mers cu masina, calatorul are in fata un drum serpuitor, care urca prin padure. Serpentinele il duc din Tulnici printr-o falnica padure de foioase si conifere, dincolo de care se afla Lepsa.

Ursi si capre negre

Odata ajuns aici, turistul are multe posibilitati de cazare. In timpul verii puteti sa va luati cortul si sa popositi pe malul raului Putna. Din Lepsa pana la Rezervatia Naturala Cheile Tisitei sunt aproximativ 5 kilometri, pe drumul spre Focsani. Pana la intrarea in rezervatie puteti merge cu masina, pe care insa trebuie sa o lasati la poarta. Odata intrati, urmati drumul forestier care serpuieste cand de o parte, cand de cealalta a raului Tisita. Rezervatia este salasul ursilor, al rasilor, al caprelor negre si al altor animale salbatice. Zona ocrotita este foarte vasta, iar aceste animale traiesc la altitudini inalte, asa ca sunt greu de vazut. In aceasta rezervatie creste si floarea de colt, dar isi are locul sus, printre stanci, unde este aproape imposibil de ajuns.

Printre pereti stancosi

Drumul forestier il conduce pe turist printre dealuri abrupte si pereti de stanca cenusii, roscati sau verzui, traversand raul de mai multe ori. Dupa un cot se intra intr-un prim sector de chei, cel mai lung si mai frumos, cu falii imense de gresii. Apoi, drumul se strecoara printr-un culoar stancos format de Tisaru Mare si Culmea Porcului. Mai sus, in spatele cheilor, se ajunge la Cantonul Silvic Tisaru, la o distanta de circa 4 kilometri de gura vaii. In acest loc se afla Altarul Tisitei, un monolit piramidal unde, daca aveti noroc, puteti vedea capre negre.

Cheile seamana cu un canion

Calatoria prin rezervatie continua pe langa Rapa Caprei, pe Valea Tisitei Mici, pana la o noua serie de chei. Nu dupa mult timp, turistul ajunge la un nou pod, iar dupa cateva curbe apare un tunel de aproape 180 de metri lungime. Pe aici trebuie sa treceti cu mare atentie, luminandu-va drumul cu o lanterna, pentru ca tunelul este periculos din cauza blocurilor care se pot disloca din tavan. Odata trecuti de acest obstacol, ajungeti in Valea Tisitei Mari. Drumul va duce mai departe printr-un ultim sector de chei care seamana cu un canion. Treceti printr-o frumoasa lunca, strajuita in dreapta de un deal. Mai sus se afla o stana unde puteti sa popositi si sa va odihniti.

Lepsa, cautata de turisti

Lepsa tinde sa se transforme intr-o zona agroturistica, fiind din ce in ce mai cautata. De sarbatori, satul este plin de turisti, unii fiind in trecere de la Soveja, aflata la 14 kilometri distanta. Localitatea s-a extins, iar din centru spre munte au aparut din ce in ce mai multe vile, in special ale galatenilor si bucurestenilor. In Lepsa exista o frumoasa manastire, foarte veche, ingrijita cu dragoste de maicute. Tot aici exista si o pastravarie cu 18 bazine, de unde turistii pot cumpara peste proaspat.

Cascada Putnei

La cativa kilometri de Lepsa se afla Cascada Putnei, o rezervatie naturala in miniatura. Aici ajungeti coborand pe niste scari de piatra protejate cu balustrade de beton si de lemn. Cascada are circa 80 de metri lungime, iar apa se strange intr-un lac cu o adancime de aproximativ 12 metri. Vara puteti poposi mai mult aici, admirand frumoasele "bulboane" sau ochiuri de apa formate prin curgerea puternica a raului. Iarna, peisajul este imbogatit de bulgarii de zapada adunati pe malurile raului.

Posibilitati de cazare in Lepsa

Turistii care vin in Lepsa se pot caza la pensiuni agroturistice de doua, trei sau patru margarete. O zi de cazare la o pensiune de doua margarete, cu cele trei mese incluse, costa 18 euro de persoana pe zi (circa 700.000 de lei). Tariful de cazare la trei margarete costa 21 de euro pe zi (840.000 de lei) in camere cu grup sanitar si televizor in sufragerie. Turisii care doresc sa se cazeze in camere cu televizor trebuie sa plateasca 28 de euro pe zi/persoana (1,1 milioane de lei), pretcare cuprinde si costul celor trei mese. La pensiunile de patru margarete, tariful unei camere este de 27 de euro in timpul saptamanii si 30 de euro in week-end. Turistii care doresc sa faca rezervari se pot adresa filialei Vrancea a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), la telefonul 0237-67.30.49.
( IOHANNA ONACA )

×
Subiecte în articol: economic drumul lepsa tisitei