x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie China – ameninţată de bula imobiliară şi datoriile ascunse

China – ameninţată de bula imobiliară şi datoriile ascunse

de Daniel Ionaşcu    |    08 Aug 2011   •   13:17

Rigiditatea autoritatilor chineze, care nu lasa yuanul sa fluctueze liber, a dus la formarea unei bule imobiliare imense in cea de-a doua economie a lumii, care este in pericol sa "aterizeze fortat'.

Celebrul economist Nouriel Roubini, poreclit "Doctor Doom' dupa ce a prezis in 2006 colapsul pietelor imobiliara si financiara din SUA, avertiza in iunie ca exista o "probabilitate semnificativa' ca China sa aterizeze fortat din punct de vedere economic, pe modelul Uniunii Sovietice.

Roubini spunea atunci ca statul asiatic a evitat problemele din timpul crizei si a restrangerii creditarii, dar va avea probleme dupa 2013 pentru ca se va chinui sa mentina investitiile fixe aflate in crestere, potrivit Reuters. "Dr. Doom' spune ca investitiile sunt 50% din produsul intern brut (PIB) al Chinei si ca 60 de ani de date economice arata ca investitiile puternice duc la caderi.

Mare parte a investitiilor sunt realizate de companii de stat, care s-au imprumutat de la banci de stat, ceea ce constituie o problema. In primul rand, asta a dus la o scumpire fara precedent a terenurilor, ceea ce s-a transplantat intr-o bula imobiliara. In al doilea rand, exista riscul unor pierderi importante pe care bancile sa le acumuleze din cauza creditarii excesive. Ca atare, Banca Chinei a marit dobanda de referinta cu inca 0,25% in luna iulie, a treia pe acest an si a cincea din octombrie incoace, potrivit CNN Money. De asemenea, banca centrala a tot marit ratele rezervelor obligatorii cerute principalelor banci de pe piata.

La inceputul acestui an, inclusiv unii oficiali chinezi au inceput sa faca declaratii legate de datoriile statului. Autoritatile locale din China au acumulat datorii "acunse' de cel putin 1,5 trilioane de dolari, pe care le-au mascat folosind mii de vehicule investitionale folosite pentru imprumuturi, declara parlamentarul chinez Yin Zhongqing in 14 ianuarie, intr-un interviu pentru Reuters Insider.

Pentru comparatie, PIB-ul anual al Chinei este de 5 trilioane de dolari. Potrivit agentiei de evaluare Moody's vehiculele de investitii respective au luat credite in valoare de 2,12 trilioane de dolari sI ca din acestea 12% vor deveni neperformante.

Yin, care este membru al comisiei pentru finante si afaceri economice din parlamentul Chinei, spunea ca aceste datorii contractate de autoritatile locale vor deveni o povara pentru dezvoltarea ulterioara a statului. Nu se stie cate din aceste credite sunt sau vor deveni neperformante, din moment ce nu trebuie achitate pana la incheierea proiectelor pentru care au fost contractate.

Autoritatilor locale din China le este interzis sa se imprumute direct, astfel ca infiinteaza vehicule investitionale care iau credite de la banci, garantate de stat sau cu active, mai ales terenuri. Aceste datorii nu apar in datele autoritatilor centrale de la Beijing.

Din faptul ca autoritatile nu lasa yuanul sa urce, muncitorii chinezi nu pot beneficia din plin de avantajele cresterii economice, asa ca au inceput sa preseze in ultimii ani pentru cresteri salariale. Asa s-a intamplat, de exemplu, cu muncitorii Foxconn sau angajatii Honda. Yuanul este o si o problema spionoasa avuta cu SUA, care acuza China ca manipuleaza propria moneda pentru a face exporturile sale mai competitive. Pe de alta parte, China detine 1,2 trilioane de dolari din datoria de 14,3 trilioane a SUA si este cel mai mare creditor al sau. Dupa ce agentia de evaluare Standard&Poor's a retrogradat ratingul SUA, agentia de stat Xinhua a scris ca SUA ar trebui "sa invete sa traiasca din cat produce' sI a sugerat ca ar trebui sa sa-si reduca cheltuielile militare pentru a balansa deficitul.

×