Complexul Energetic Rovinari a acceptat oferta depusa de China Huadian Engineering pentru constructia unei termnocentrale de 800 milioane euro pe amplasamentul a doua blocuri energetice dezafectate. In cazul in care negocierile vor esua, societatea de stat va incepe discutiile cu celalalt ofertant, Marubeni Corporation din Japonia.
"Ambii ofertanti au fost declarati calificati. Discutam cu chinezii crearea unei firme mixte care sa deruleze investitia. Daca nu ne intelegem cu ei vom discuta cu japonezii", a declarat Tiberiu Trotea, directorul CE Rovinari, citat de Mediafax.
Oferta chinezilor a obtinut cel mai mare numar de puncte, respectiv 100 fata de 78,75 obtinute de japonezi, potrivit firmei de avocatura Bostina si Asociatii, care a acordat asistenta si consultanta juridica CE Rovinari in acest proiect.
Noua termocentrala va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari.
Unitatea va functiona pe baza de lignit si ar uma sa aiba o capacitate de cel putin 500 MW. Investitia minima estimata este de 800 milioane de euro. Proiectul va fi derulat de o firma mixta, in care investitorul strain ar putea sa detina majoritatea actiunilor.
"In principiu, finantatorul va avea majoritatea in firma mixta, iar noi vom participa cu aport in natura. Daca insa vom face rost de o parte a finantarii, situatia s-ar putea schimba", a adaugat Trotea.
Constructia unei astfel de termocentrale dureaza intre trei si trei ani si jumatate. Unitatea va fi echipata cu tehnologie moderna, astfel ca pretul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din Romania.
Complexul Energetic Rovinari a fuzionat cu celelalte complexuri din zona, respectiv Turceni si Craiova, plus Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). Noua entitate se cheama Complexul Energetic Oltenia si va fi cel mai mare producator de electricitate din Romania si una dintre cele mai mari companii din tara. Complexul Oltenia va avea o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro, aproape 20.000 de angajati si, potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International (FMI), trebuie sa fie privatizat anul viitor.