x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chiriile sunt în cădere liberă în Bucureşti

Chiriile sunt în cădere liberă în Bucureşti

13 Aug 2009   •   00:00
Chiriile sunt în cădere liberă în Bucureşti

Chiriile au cunoscut, în 2009, o scădere puternică la toate tipurile de imobile pentru toate zonele Capitalei. În aceste condiţii raportul chirie/rată lunară a devenit supraunitar în cele mai multe cazuri, relevă un studiu întocmit de portalul imobiliar magazinuldecase.ro. Astfel, chiria poate ajunge şi la valori de 1,5 ori mai mari decât rata lunară achitată pentru un credit imobiliar, în cazul unui apartament de trei camere, amplasat, de exemplu, în zona Dacia.



Specialiştii imobiliari consideră, de asemenea, că majorarea dobânzilor practicate de majoritatea băncilor comerciale a condus la o nouă scumpire substanţială a preţurilor plătite de către cumpărătorii imobilelor care făceau aceste achiziţii prin credite imobiliare. Cercetarea mai arată că, atât în 2007, cât şi în 2009, cele mai accesibile proprietăţi, atât pentru cumpărat, cât şi pentru închiriat, au fost garsonierele, şi, tocmai din acest motiv, proprietăţile scoase la vânzare au fost în număr relativ scăzut.

În urmă cu doi ani, preţul chiriilor a cunoscut o creştere semnificativă, ajungând să reprezinte un procent mare din valoarea ratei lunare pentru un credit imobiliar. 'În aceste condiţii, când chiria depăşea 65 la sută din rata lunară, din ce în ce mai multe persoane au considerat mai avantajos să contracteze un credit imobiliar mai degrabă decât să închirieze respectiva proprietate', se notează în analiză.

În ceea ce priveşte apartamentele de două camere, lucrurile stau puţin diferit. Acestea nu mai reprezintă un punct de plecare pentru tinerii aflaţi la început de drum, ci alegerea făcută în momentul în care se doreşte o îmbunătăţire a situaţiei locative şi există, şi buget pentru aceasta.

Prin comparaţie, specialiştii imobiliari consideră că, în 2009, nu se mai poate stabili un trend similar celui din 2007. Astfel, pentru cartiere, investiţia se recuperează cel mai repede pentru garsoniere, într-o perioadă medie de 142 de luni. Pentru zona centrală este mai profitabil să se opteze un apartament de două camere, perioada medie de recuperare a investiţiei fiind de 154 de luni.

Totodată, în zona ultracentrală, cel mai rentabil, din punct de vedere al amortizării, este să se achiziţioneze un apartament de trei camere, investiţia recuperându-se într-o perioadă medie de 197 de luni.

Studiul realizat de magazinuldecase.ro îşi propune să ofere concluzii privind mişcările de pe piaţa imobiliară, având ca punct de reper anul 2007, an de boom economic pentru România. Portalul magazinuldecase.ro este primul serviciu online românesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, în baza unui preţ fix, fără  comision. Totalul tranzacţiilor efectuate prin intermediul acestui serviciu imobiliar se ridică la 501.333.698 euro, în timp ce comisionul economisit a ajuns la o valoare de 30.080.022 euro.

×
Subiecte în articol: economic