x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine are interes să plătim o energie mai scumpă

Cine are interes să plătim o energie mai scumpă

de Daniel Ionaşcu    |    26 Oct 2011   •   21:00
Cine are interes să plătim o energie mai scumpă

Multinationalele prezente in Ro­ma­nia preseaza Guvernul sa scumpeasca electricitatea si gazele natura­le, alaturi de Comisia Europeana (CE), Fondul Monetar International (FMI) si SUA.

Americanii de la Exxon si Che­vron sunt interesati de liberalizarea preturilor la gazele naturale, din moment ce Exxon a promis ca va investi intre 3 si 10 miliarde de dolari in urmatorii ani pentru dezvoltarea impreuna cu Petrom a unor perimetre din Marea Neagra, in vreme ce Chevron e mai mult interesata de dezvoltarea unor zacaminte de gaze neconventionale. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a tinut isonul ieri marilor companii petroliere, spunand ca Romania nu va atrage investitii daca nu liberalizeaza complet piata de energie. Gitenstein a mai afirmat ca liberalizarea pietelor energetice este un punct stipulat in parteneriatul strategic semnat luna trecuta de presedintii Traian Basescu si Barack Obama.

El a mai afirmat ca Romania trebuie sa investeasca in perioada urmatoare 10 miliarde de dolari in infrastructura energetica si ca tara noastra ar trebui sa se bazeze pe 're­te­lele inteligente' (smart grids – n.r.). Aceste investitii ar trebui facute de catre distribuitorii Enel, E.ON, CEZ si Electrica, plus transportatorul Transelectrica. 'Intamplator', colosul industrial american General Electric produce exact astfel de retele. In privinta distribuitorilor de energie, Frank Hajdinjak, directorul executiv al E.ON Romania, afirma in urma cu doua zile ca ar trebui sa ne as­tep­tam la majorari de pret cu doua cifre, adica de peste 10%, in ultimul tri­mes­tru din 2011, cat si primul semestru din 2012. Acelasi gen de scumpiri este cerut si pentru gazele naturale, pe doua fronturi: pe de o parte distribuitorii E.ON si GdF SUEZ pretind ca inregistreaza pierderi din cauza importurilor; pe de alta parte Petrom preseaza pentru liberalizarea preturilor la gazele de productie interna. Momentan, pretul recomandat este de 165 de do­lari/1.000 mc, in vreme ce la import pre­tul este de 500 de dolari/1.000 mc. Romania a convenit cu FMI si CE liberalizarea preturilor pana in 2013 pentru companii si 2015 pentru populatie.

Energia eoliana este si ea o alta problema. Din cauza acesteia, pretul energiei ar trebui sa creasca cu 10% in 2012. Industriasii argumen­teaza ca asta creste pretul electricitatii consumate de marile companii cu 20%, mai ales cand se vor adauga si costurile emisiilor de carbon, facand astfel nesustenabile costurile. Auto­ri­ta­tile deja se gandesc sa reduca peste doi ani numarul de certificate verzi, a anuntat Bogdan Chiritoiu, pre­se­dintele Consiliului Concurentei.

×
Subiecte în articol: energie interese economia pret crescut