x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine dă bani pentru Prima Casă

Cine dă bani pentru Prima Casă

de Daniela Ivan    |    25 Iun 2009   •   00:00

Astăzi, cel târziu mâine, vom afla care sunt băncile de la care vom putea obţine credit pentru Prima Casă. Până acum, Raiffeisen Bank a anunţat că vrea să obţină un plafon iniţial de 50 de milioane de euro pentru acest program.



Data-limită până la care băncile pot transmite oferte pentru Programul Prima Casă este astăzi după-amiază. Băncile se spionează una pe alta şi este de aşteptat ca ofertele să fie ţinute secrete până în ultimul moment, pentru că fiecare instituţie finanţatoare se luptă să ia o bucată cât mai mare din tortul de un miliard de euro pus la bătaie de Guvern.

Încă nu se ştie exact cum vor fi departajate băncile în cazul în care suma totală solicitată va fi depăşită. Până acum, doar Raiffeisen Bank a anunţat că doreşte să obţină un plafon iniţial de 50 de milioane de euro pentru activitatea de creditare din cadrul acestui program.

Astăzi, toate băncile care doresc să intre în program trebuie să transmită Fondului Naţional de Garantare pentru IMM şi Ministerului Finanţelor date privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor, precum şi valoarea estimată a creditelor care urmează să fie garantate şi a promisiunilor de garantare care vor fi solicitate în 2009.

În cazul în care valoarea totală a finanţărilor solicitată de bănci depăşeşte plafonul stabilit de Guvern, de un miliard de lei, atunci Fondul va efectua realocări de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanţe, stimulând băncile cu cea mai bună ofertă.

Persoanele care vor lua credit prin Programul Prima Casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5%. Marja include şi nivelul total al comisioanelor.

Pentru achiziţionarea unei case trebuie achitat un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, sau 3.000 de euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 de euro, dacă preţul este mai mare de 60.000 de euro. În plus, băncile nu vor percepe comision de rambursare anticipată pe toată durata maximă a creditului, respectiv 30 de ani.

×
Subiecte în articol: economic