x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine e cel mai bun client al băncilor? Împrumuturile statului au crescut cu 23% în ultimul an, până la 18 miliarde de euro

Cine e cel mai bun client al băncilor? Împrumuturile statului au crescut cu 23% în ultimul an, până la 18 miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    26 Mar 2012   •   17:21
Cine e cel mai bun client al băncilor? Împrumuturile statului au crescut cu 23% în ultimul an, până la 18 miliarde de euro

Creditul guvernamental a crescut cu 3,37 miliarde de lei, circa 784 de milioane de euro in ultimele 12 luni. Adica cu 65,3 milioane de euro pe luna sau cu 2,18 milioane de euro pe zi. Imprumuturile acordate pentru administratia centrala, administratiile locale, administratiile sistemelor de asigurari sociale au avansat cu 150 de milioane de lei, si au ajuns la 8,81 miliarde de lei, in timp ce titlurile de valoare emise de stat au urcat cu 4,8%, de la 65 miliarde de lei la 68,22 miliarde de lei, conform datelor publicate de BNR.

Credite pe banda rulanta
De la luna la luna, valoarea titlurilor de stat cumparate de banci este tot mai mare. De exemplu, creditele luate sau garantate de Guvern de la banci au crescut cu 4,5% in februarie, comparativ cu ianuarie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imprumuturile statului au atins suma de 77,03 miliarde de lei, circa 18 miliarde de euro, in crestere cu 23% comparativ cu ultimele 12 luni.

Statul se imprumuta, pe de o parte, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat in acest an la 11,2 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,5 miliarde de euro, iar, pe de alta parte, pentru a plati datoriile ajunse la scadenta. Estimarile guvernamentale arata ca acestea se cifreaza la 13,5 miliarde de euro. In 2011, Trezoreria a imprumutat de la bancile locale 51,5 miliarde lei fata de 41 miliarde de lei in 2010 prin titluri de stat in lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a imprumutat in acest an 1,4 miliarde de euro fata, de 2,5 miliarde de euro in 2010.

Populatia si firmele se tem de credite
Populatia si firmele iau din ce in ce mai putine credite, in timp ce statul se afunda tot mai mult in imprumuturi. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca imprumuturile pentru firme si populatie au scazut in februarie fata de ianuarie cu 0,7%, mai accentuat pe segmentul finantarilor in lei, imprumuturile in valuta pentru populatie fiind singura componenta care a inregistrat o usoara crestere. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit s-a redus in luna februarie pana la 222,28 miliarde de lei, circa 51,69 miliarde de euro.

Cat s-a imprumutat statul in 2012
Ianuarie. MFP a imprumutat de la banci 9,94 miliarde de lei, desi isi programase imprumuturi de 4,5 miliarde de lei prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni.

Februarie. 5 miliarde de lei de la bancile locale in februarie, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.

Martie. Vrea sa imprumute 5 miliarde de lei, prin intermediul a sapte licitatii pentru vanzarea de obligatiuni si titluri de stat. In primele sase licitatii a atras 7,56 miliarde de lei, depasind astfel si in martie valoarea indicativa a licitatiilor.

Ministerul Finantelor a imprumutat de la inceputul anului 25,81 miliarde de lei pe piata locala, peste valoarea programata pentru primul trimestru. De asemenea, Finantele au atras in ianuarie 1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA, iar in februarie au atras inca 750 de milioane de dolari

×