x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tu ştii ce mai face Guvernul tău?

Tu ştii ce mai face Guvernul tău?

de Daniela Ivan    |    03 Aug 2016   •   17:27
Tu ştii ce mai face Guvernul tău?
Sursa foto: Calin Mirisan

Prima rectificare bugetară din acest an a ajuns astăzi pe masa guvernului Cioloş pentru aprobare şi prevede suplimentări bugetare de peste 3,9 miliarde de euro numai pentru susţinerea măsurilor electorale. Banii ajung în indemizaţii şi alocaţii majorate, în acoperirea deficitului la fondul de pensii, în subvenţiile fermierilor pentru motorină şi benzină, în majorarea salariilor bugetarilor şi în organizarea alegerilor parlamentare. Fondurile pentru susţinerea acestor măsuri vin din tăieri de investiţii în valoare de circa 900 de milioane de lei de la patru ministere, dar şi din estimarea optimistă că încasările bugetare vor creşte cu 2,92 miliarde de lei până la finele anului.

Proiectul postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, care intră astăzi spre aprobare în Guvern, vizează menţinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, în termeni cash, şi de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Asta dacă estimarea privind încasările se va adeveri şi dacă banii nu vor rămâne numai pe hârtie. Altfel, Guvernul va fi nevoit să se împrumute şi deficitul bugetar va sări de 2,95%, nivel acceptat de FMI şi UE.

Protecție socială: 3 miliarde de lei

Ministerul Muncii este marele câştigător al rectificării: primeşte în plus 2,80 miliarde de lei. Din aceste fonduri, 1,4 miliarde de lei se duc pentru plata integrală a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap) și alte 1,42 miliarde de lei pentru Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Suplimentări bugetare primesc şi ministerele Sănătăţii (297,6 milioane de lei) şi Ministerul Educației Naționale (265 milioane de lei) bani care se vor duce pentru plata salariilor majorate ale medicilor şi profesorilor, dar şi pentru investiţii în spitale şi medicamente.

Tăieri de proiecte europene

Guvernul a găsit o sursă de finanţare sigură şi comodă pentru măsurile de protecţie socială, cofinanţarea bugetară pentru fondurile de la Uniunea Europeană care nu au fost cheltuite. Aceşti bani sunt luaţi de la ministerele care nu au reuşit să-i cheltuie pe proiecte de infrastructură şi redirecţionaţi spre protecţie socială. Toată lumea este mulţumită, guvernanţii îşi freacă mâinile satisfăcuţi că au făcut rost de bani şi nici nu se gândesc să-i tragă la răspudere pe miniştrii care nu au reuşit să absoarbă aceşti bani. Este vorba despre Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii şi Ministerul Transporturilor, care în total nu au reuşit să cheltuie 750 milioane de lei, bani destinaţi cofinaţărilor de proiectele din fonduri externe nerambursabile.

Şi Ministerul de Finanţe ia 613,6 milioane de lei din care 310,9 milioane de lei vor fi utilizaţi pentru achitarea dobânzilor la creditele externe contractate de stat şi restul pentru majorările salariale ale funcţionarilor proprii.

 

Cine primeşte bani în plus....

Ministerul Muncii       2,80 miliarde lei

Ministerul Finanţelor            613,6 milioane lei

Ministerul Afacerilor Interne         367,9 milioane lei

Ministerul Sănătăţii     297,6 milioane lei

Ministerul Educaţiei    265 milioane lei

Autoritatea Electorală Permanentă         55 milioane lei

Serviciul Român de Informaţii      37,7 milioane lei

Ministerul Afacerilor Externe       35,1 milioane lei

Autoritatea Sanitară Veterinară     25 milioane lei

 

Cine pierde banii pe care nu i-a putut folosi

Ministerul Transporturilor   383 milioane lei

Ministerul Culturii      194 milioane lei

Ministerul Agriculturii         168,4 milioane lei

Ministerul Dezvoltării Regionale           130,8 milioane lei

 

Pentru organizarea alegerilor parlamentare, bugetul a fost suplimentat  cu 249,8 milioane de lei. Banii se duc la Interne  (182 milioane lei), Externe (18 milioane de lei) şi la Autoritatea Electorală Permanentă (49,8 milioane de lei).

×