Prima rectificare bugetară din acest an a ajuns astăzi pe masa guvernului Cioloş pentru aprobare şi prevede suplimentări bugetare de peste 3,9 miliarde de euro numai pentru susţinerea măsurilor electorale. Banii ajung în indemizaţii şi alocaţii majorate, în acoperirea deficitului la fondul de pensii, în subvenţiile fermierilor pentru motorină şi benzină, în majorarea salariilor bugetarilor şi în organizarea alegerilor parlamentare. Fondurile pentru susţinerea acestor măsuri vin din tăieri de investiţii în valoare de circa 900 de milioane de lei de la patru ministere, dar şi din estimarea optimistă că încasările bugetare vor creşte cu 2,92 miliarde de lei până la finele anului.
Proiectul postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, care intră astăzi spre aprobare în Guvern, vizează menţinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, în termeni cash, şi de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Asta dacă estimarea privind încasările se va adeveri şi dacă banii nu vor rămâne numai pe hârtie. Altfel, Guvernul va fi nevoit să se împrumute şi deficitul bugetar va sări de 2,95%, nivel acceptat de FMI şi UE.
Protecție socială: 3 miliarde de lei
Ministerul Muncii este marele câştigător al rectificării: primeşte în plus 2,80 miliarde de lei. Din aceste fonduri, 1,4 miliarde de lei se duc pentru plata integrală a drepturilor de asistență socială (indemnizații pentru creștere copil, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap) și alte 1,42 miliarde de lei pentru Bugetul asigurărilor sociale de stat.
Suplimentări bugetare primesc şi ministerele Sănătăţii (297,6 milioane de lei) şi Ministerul Educației Naționale (265 milioane de lei) bani care se vor duce pentru plata salariilor majorate ale medicilor şi profesorilor, dar şi pentru investiţii în spitale şi medicamente.
Tăieri de proiecte europene
Guvernul a găsit o sursă de finanţare sigură şi comodă pentru măsurile de protecţie socială, cofinanţarea bugetară pentru fondurile de la Uniunea Europeană care nu au fost cheltuite. Aceşti bani sunt luaţi de la ministerele care nu au reuşit să-i cheltuie pe proiecte de infrastructură şi redirecţionaţi spre protecţie socială. Toată lumea este mulţumită, guvernanţii îşi freacă mâinile satisfăcuţi că au făcut rost de bani şi nici nu se gândesc să-i tragă la răspudere pe miniştrii care nu au reuşit să absoarbă aceşti bani. Este vorba despre Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii şi Ministerul Transporturilor, care în total nu au reuşit să cheltuie 750 milioane de lei, bani destinaţi cofinaţărilor de proiectele din fonduri externe nerambursabile.
Şi Ministerul de Finanţe ia 613,6 milioane de lei din care 310,9 milioane de lei vor fi utilizaţi pentru achitarea dobânzilor la creditele externe contractate de stat şi restul pentru majorările salariale ale funcţionarilor proprii.
Cine primeşte bani în plus....
Ministerul Muncii 2,80 miliarde lei
Ministerul Finanţelor 613,6 milioane lei
Ministerul Afacerilor Interne 367,9 milioane lei
Ministerul Sănătăţii 297,6 milioane lei
Ministerul Educaţiei 265 milioane lei
Autoritatea Electorală Permanentă 55 milioane lei
Serviciul Român de Informaţii 37,7 milioane lei
Ministerul Afacerilor Externe 35,1 milioane lei
Autoritatea Sanitară Veterinară 25 milioane lei
Cine pierde banii pe care nu i-a putut folosi
Ministerul Transporturilor 383 milioane lei
Ministerul Culturii 194 milioane lei
Ministerul Agriculturii 168,4 milioane lei
Ministerul Dezvoltării Regionale 130,8 milioane lei
Pentru organizarea alegerilor parlamentare, bugetul a fost suplimentat cu 249,8 milioane de lei. Banii se duc la Interne (182 milioane lei), Externe (18 milioane de lei) şi la Autoritatea Electorală Permanentă (49,8 milioane de lei).