x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ciprul cere, în mod oficial, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene

Ciprul cere, în mod oficial, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene

25 Iun 2012   •   16:36
Ciprul cere, în mod oficial, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene

Autoritatile cipriote au anuntat luni ca vor solicita asistenta financiara de la fondurile europene (Fondul European de Stabilitate Financiara, EFSF, si succesorul sau Mecanismul European de Stabilitate, MES) pentru a reduce expunerea pe Grecia a sectorului financiar cipriot.

"Obiectivul acestei cereri de asistenta este tinerea sub control a riscurilor cu care se confrunta economia cipriota, in special a celor care provin de pe urma efectelor negative din sectorul financiar, ca urmarea expunerii sale pe economia Greciei", se arata intr-un comunicat al guvernului cipriot, citat de Reuters.

Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza deja de sprijinul Uniunii Europene, iar Spania a cerut si ea luni asistenta Eurogrupului pentru sectorul sau bancar.

Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate sa se finanteze inca de anul trecut de pe pietele financiare, din cauza expunerii excesive a bancilor sale la criza din Grecia.

Moody's Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank), prezente si pe piata din Romania, din cauza expunerii deosebite pe Grecia. De asemenea, Fitch Ratings a retrogradat luni Ciprul in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii).

×
Subiecte în articol: cipru uniunea europeana ajutor financiar