x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

03 Ian 2020   •   15:20
Ciprul, Israelul şi Grecia au semnat un acord pentru gazoductul EastMed

Liderii din Cipru, Grecia şi Israel au semnat un acord de bază, la Atena, deschizând calea pentru construirea planificată a gazoductului EastMed în Mediterana, informează DPA.

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian, Benjamin Netanyahu (foto), şi preşedintele cipriot, Nikos Anastasiades, au fost toţi prezenţi la ceremonia de semnare din capitala greacă, joi după-amiază.

Următorul pas este scoaterea la licitaţie a proiectului, astfel încât investitorii privaţi să poată aplica pentru acesta. Israelul estimează că controversata conductă de 2.000 de kilometri ar putea începe operaţiunile din 2025.

„Construim un pod cu care va fi adusă energie în Europa”, a declarat Mitsotakis, adăugând că gazoductul va contribui la stabilizarea regiunii şi va aduce mai multă prosperitate oamenilor.

Turcia a respins în repetate rânduri gazoductul EastMed, Ankara declarând că nu va permite proiecte de acest fel în estul Mediteranei fără participarea sau consimţământul său şi numind alianţa trilaterală o încercare de încercuire a ţării.

Din 2025, Israelul intenţionează să livreze gaze naturale în Europa prin gazoduct. Costurile s-ar putea ridica la peste 6 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari). Conducta urmează să pornească din Israel spre Cipru, iar de acolo către Creta şi apoi spre Grecia continentală. Acolo, gazul va fi livrat în Italia printr-o altă conductă, potrivit Atenei.

Proiectul este susţinut de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Washingtonul a subliniat că Europa ar trebui să devină mai puţin dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gazoduct EastMed