x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Clauzele abuzive rămân la credite

Clauzele abuzive rămân la credite

de Daniel Ionaşcu    |    28 Ian 2013   •   20:40
Clauzele abuzive rămân la credite
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Băncile pot dormi liniştite: clauzele abuzive pot rămâne bine-mersi mai departe în contractele de credit ale românilor. Şi asta după ce Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) într-un document de lucru că nu va aplica noul Cod de Procedură Civilă, care stipulează că, o dată ce o astfel de clauză este găsită ilegală de o instanţă, atunci ar trebui automat eliminată din toate contractele în care este prezentă.

Potrivit modificărilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cazul în care găseşte clauze abuzive, poate cere unei instanţe eliminarea acestora din orice contract.
Noile reglementări urmau să intre în vigoare la 1 februarie 2013. “În această privinţă, vom elabora un studiu de impact şi o consultare publică cu părţile interesate privind Legea pentru punerea în aplicare a Codului de Procedură Civilă, în special în ceea ce priveşte dispoziţiile privind clauzele abuzive din contractele de împrumut, înainte ca aceasta să intre în vigoare”, se arată în document.

O scrisoare a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) către Banca Naţională de la finele anului trecut menţiona că, în cazul în care modificările ar intra în vigoare, atunci pierderile în sistemul bancar românesc ar ajunge la 600 de milioane de euro anual.

×
Subiecte în articol: credite