x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNVM, instituţie incompetentă

CNVM, instituţie incompetentă

03 Iul 2009   •   00:00

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este incompetentă, pe membrii ei îi interesează doar scaunul şi salariul, iar instituţia trebuie reformată întrucât nu a luat măsuri pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, a acuzat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.



"Comisia este incompetentă şi trebuie reformată. Membrii CNVM trebuie să facă mai întâi ceea ce nu au făcut înainte, să-şi facă datoria, şi dacă nu sunt competenţi să plece. Vrem transparenţă şi reguli clare. Pe cei de la CNVM îi interesează numai scaunul şi salariul. După mine, CNVM ar trebui desfiinţată şi reînfiinţată. Modul în care funcţionează această instituţie nu este bun, nu este funcţional. Fiecare comisar este stat în stat" a spus Paul la un forum financiar. Dan Paul este în acelaşi timp şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Birocraţie românească

El a reproşat CNVM neclarificarea situaţiei pieţei Rasdaq, întârzierea instrucţiunii privind obligativitatea lansării ofertelor de preluare şi a extinderii limitei maxime de variaţie a celor mai lichide zece acţiuni.

Referitor la piaţa Rasdaq, Paul a criticat lipsa demersurilor CNVM privind clarificarea situaţiei acesteia, ceea ce influenţează negativ, potrivit sursei citate, piaţa de capital, întrucât fondurile de pensii au voie să investească numai pe pieţe reglementate.

Astfel, fondurile de pensii nu pot investi în acţiunile de pe Rasdaq.

Conducerea Bursei a început în luna martie un proiect prin care vrea să promoveze temporar, pentru nouă luni, 271 de companii de pe Rasdaq pe piaţa reglementată a BVB. Proiectul a fost trimis la CNVM spre aprobare, însă Comisia nu a dat încă în răspuns.

Discuţiile s-au blocat în jurul problemei dacă societăţile de pe piaţa Rasdaq trebuie să îşi dea acordul la trecerea pe o piaţă reglementată.

În prezent, pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.639 de societăţi, care la finele şedinţei bursiere de joi aveau o capitalizare de 12,29 miliarde lei (2,92 miliarde euro). Valoarea de piaţă a acestor companii este de peste patru ori mai redusă faţă de capitalizarea celor 101 de emitenţi de pe piaţa reglementată a BVB, de 55,83 miliarde lei (13,28 miliarde euro).

Uite legea, nu e legea

Şeful Asociaţiei Brokerilor a spus, totodată, că instrucţiunea CNVM privind obligativitatea lansării ofertelor de preluare în cazul în care un acţionar deţine mai mult de 33% din capitalul unei societăţi a fost emisă târziu. Aflată în dezbatere în perioada 6 - 26 martie, instrucţiunea respectivă a fost emisă la 22 iunie. "Venim după doi ani să dăm o interpretare a legii în conformitate cu reglementările europene privind piaţa de capital", a afirmat Dan Paul.

Totodată, el a făcut referire şi la modificarea limitei maxime de variaţie, de la +/- 15% la +/- 40%, a celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, cuprinse în indicele BET, specificând că CNVM nu a autorizat încă acest proiect.

CNVM a oprit extinderea limitei considerând că necesită avizul instituţiei şi modificarea Codului BVB, deoarece afectează şi piaţa derivatelor, administrată de Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu. În prezent, conducerea BVB poartă discuţii cu CNVM pentru clarificarea acestei probleme. Extinderea limitei de variaţie a preţurilor acestor acţiuni a fost aprobată de acţionarii Bursei încă din decembrie 2008 şi, iniţial, trebuia să intre în vigoare la 15 iunie.

×
Subiecte în articol: economic piata CNVM