x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coaliţia susţine că a găsit răspunsul pentru a stopa criza economică

Coaliţia susţine că a găsit răspunsul pentru a stopa criza economică

17 Aug 2009   •   00:00

Liderii coaliţiei guvernamentale au convenit astăzi 32 de măsuri anticriză care urmează să fie puse în aplicare la 1 septembrie, a anunţat preşedintele PSD, Mircea Geoană, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei. În aceeaşi şedinţă Coaliţia a convenit astăzi asupra a nouă măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare.



Potrivit liderului social-democrat, mai multe măsuri anticriză propuse de Alianţa PSD+PC nu au "găsit acordul coaliţiei". "Nu am găsit disponibilitate pentru fondul naţional de locuinţe şi ne rezervăm dreptul de a acţiona la nivelul Parlamentului pentru că este un program important", a precizat Mircea Geoană.

Măsurile luate astăzi

Liderul social-democrat a precizat că printre aceste măsuri se află eliminarea impozitului minim de la 1 ianuarie 2010 şi înlocuirea acestuia cu un impozit forfetar, aplicat numai în anumite domenii. De asemenea, pe lângă măsurile pentru creşterea veniturilor bugetare, guvernanţii au căzut de acord şi în privinţa unor măsuri pentru creşterea eficienţei în sistemul bancar şi pentru stimularea economiei.

Astfel, va fi acordat un ajutor de stat pentru IMM-uri şi pentru susţinerea acestora, va fi instituit un plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite şi va fi elaborat un proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, care să includă inclusiv măsuri legate de dezvoltarea rurală şi cea energetică.

Potrivit liderului social-democrat, citat de Mediafax, s-a decis şi în favoarea scutirii profitului reinvestit în economia reală, precum şi pentru extinderea programului Rabla de la 1 ianuarie 2010 şi pentru tractoare şi alte utilaje agricole. Mircea Geoană a adăugat că se doreşte şi modificarea legii investiţiilor "prin scăderea plafonului de investiţii până la 10 milioane de euro".

Preşedintele PSD a subliniat că au fost şi anumite propuneri care nu au primit acceptul coaliţiei de guvernare, între care şi programul naţional pentru locuinţe, Mircea Geoană explicând că este dispus să acţioneze la nivelul Parlamentului pentru adoptarea acestui proiect, întrucât este "unul foarte important".

×
Subiecte în articol: economic