Guvernul a aprobat ieri Codul Fiscal care va stabili fiscalitatea în România pentru mai mulţi ani. Cea mai importantă schimbare se referă la taxa pe valoarea adăugată (TVA) care va fi redusă de la 24% la 20% din ianuarie 2016. Tot de la această dată TVA-ul la produsele alimentare de bază (carne, peşte, lapte, ouă, păsări, legume şi fructe) şi pentru evenimentele sportive va fi redus la numai 9%.
“Vreau să precizez de pe acum, ca să nu apară un concurs, ca şi în copilărie. Noi am zis 20%, alţii au zis 19%. Noi zicem 18%, ei zic 17% şi jucăm aşa un joc... nu ştiu cum se numea prin alte zone ale ţării, ştiu cum se numea în Bucureşti. În acest moment prin 20% cotă standard şi 9% cotă pentru anumite roduse, media va fi sub 18%. Deci, suntem undeva sub partea de jos ţărilor europene în ceea ce priveşte cota de TVA”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, la începutul şedinţei de adoptarea a noului Cod Fiscal. România are în prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar în Croaţia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) şi Ungaria (27%).
Una peste alta, bugetul de stat va încasa cu 5,5 miliarde de lei mai puţin ca urmare a acestor reduceri la TVA, potrivit estimărilor de la Guvern. Dar măsura va avea efecte pozitive în economie: confirmarea voluntară a contribuabililor, extinderea relaţiilor de piaţă din agricultură şi crearea de noi locuri de muncă, concomitent cu scoaterea din economia neagră a altor locuri de muncă.
Ce fiscalitate vom avea în România?
Codul nou va fi dezbătut în Senat, în regim de urgenţă, imediat după Paşte, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie, a anunţat premierul Victor Ponta.
Codul Fiscal aprobat ieri de Guvern prevede şi modificări ale contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate (CAS şi CASS). De la 1 ianuarie 2018 va fi redusă contribuţia de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator de la 15,8% la 13,5%. Guvernul speră ca aceste reduceri de taxe să aducă la vedere o parte din locurile de muncă din economia subterană, acum estimate la 1,1 milioane. Estimările de la Finanţe şi Ministerul Muncii arată că această măsură va duce la o creştere economică de 0,6% şi la crearea a circa 90.000 de locuri de muncă în anii 2018 şi 2019.
Cota unică
Va fi menţinută la 16% în următorii ani, iar din 2019 va fi redusă la 14%. Impactul bugetar va fi de 2,56 de miliarde lei, bani care nu vor mai ajunge la bugetul de stat. Se estimează că reducerea va determina apariţia a 50.000 de locuri de muncă noi şi va duce la o creştere a investiţiilor cu 1,1%. Şi Codul de Procedură Fiscală a fost aprobat tot ieri.
Microfirmele vor fi stimulate
Firmele mici vor beneficia de impozite pe profit mai reduse. Noul Cod Fiscal prevede ca impozitul pe profit pentru IMM-urile cu un singur salariat să fie de 3%, pentru cele cu doi salariaţi de 1%, iar cele fără salariaţi vor trebui să plătească un impozit pe profit de 3% şi o sumă fixă, de 1530 de lei, trimestrial. Totodată, vor fi modificate şi pragurile pentru încadrarea în categoria de microîntrprinderi, la 75.000 euro în anul 2017, 85.000 euro în anul 2018, 100.000 euro din 2019. Impozitul pe dividende va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2016, pentru toate categoriile de firme.
Taxe locale
Guvernul a renunţat să mai crească valorile impozabile pe locuinţe, terenuri şi maşini, raportat la inflaţie, majorare introdusă în proiectul din martie, şi a decis să păstreze cifrele anunţate în februarie, hotărând însă ca impozitele să fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca în prezent. În prezent, Codul Fiscal stabileşte că, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, prin hotărâre de guvern.