x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Codul lui Vladescu

Codul lui Vladescu

de Daniela Ivan    |    05 Oct 2005   •   00:00
Codul lui Vladescu

Ministrul Vladescu si-a anuntat pozitia privind proiectul Codului Fiscal. Finantele renunta la impozitarea veniturilor obtinute de programatori, iar impozit pe mijloacele fixe neamortizate vor plati numai firmele care nu au profit. --Cititi aici modificarile aduse Codului Fiscal.--

Ministerul de Finante a renuntat la ideea de a elimina scutirea de impozit pentru veniturile programatorilor, a anuntat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

"Modificarea nu avea un rol fiscal deosebit, dar avea scopul de a acorda sanse egale tuturor tinerilor. Nu cred ca un informatician ar trebui sa aiba un avantaj fata de un contabil. Probabil, criza de contabili este mai mare. Au fost insa solicitari atat de puternice, incat probabil ca vom renunta la eliminarea scutirilor", a explicat Vladescu.

IMOBILIZARI CORPORALE. Si aici, ministrul Vladescu a venit cu explicatii. Nu toate firmele vor plati impozit pe mijloacele fixe neamortizate, ci numai acelea care nu realizeaza profit. "Exista unele firme care au doua obiceiuri, sa nu faca profit ani la rand, ceea ce este impotriva existentei unei companii, si sa apara si sa dispara dupa cum le dicteaza interesul", a explicat ministrul. El a adaugat ca unele dintre aceste intreprinderi au active numeroase si ca scopul ministerului este de a taxa in acest fel activitatea economica care totusi exista. "Pana vom avea capacitate fiscala sa existe un sistem de taxare, vrem sa introducem aceasta modalitate", spune Vladescu. Finantele mai urmaresc ca prin acest impozit sa impinga firmele de stat sa puna in circuitul economic activele neutilizate.

ALCOOL SI TIGARI. Veste rea pentru fumatori si consumatorii de alcool.

"Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepand de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda, majorarea necesitand si o analiza asupra elasticitatii cererii pe aceasta piata", a declarat Sebastian Vladescu. El a adaugat ca nu s-a luat inca o decizie privind forma in care va fi inclusa taxa pe viciu in noul Cod Fiscal, dar sustine ca denumirea ca atare nu va aparea in actul normativ.

"Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu", a explicat Vladescu.

BUGET 2006. "Bugetul pentru anul 2006 este proiectat cu un deficit de 0,5% din PIB, care sa permita mentinerea stabilitatii economice, in conditiile in care se prognozeaza inca un deficit ridicat al contului curent", a declarat ministrul de Finante.

ACORDUL CU FMI
Programul cu Fondul Monetar International va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Relatia cu FMI va continua prin consultari anuale. "Incepand cu 20 octombrie, o delegatie de experti ai FMI va veni la Bucuresti pentru a discuta revizuirile la acord si speram sa ajungem la o concluzie comuna", a mai spus Vladescu.

DOCUMENT
×
Subiecte în articol: economic