x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Combinația devastatoare pe piața mondială a grâului: prețuri în creștere, cerere tot mai mare, stocuri la limită și producții în pericol

Combinația devastatoare pe piața mondială a grâului: prețuri în creștere, cerere tot mai mare, stocuri la limită și producții în pericol

de Adrian Stoica    |    11 Mar 2022   •   07:50
Combinația devastatoare pe piața mondială a grâului: prețuri în creștere, cerere tot mai mare, stocuri la limită și producții în pericol

Invazia rusă din Ucraina a provocat tulburarea aprovizionării cu cereale în întreaga lume și a împins prețurile la cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani.

Regiunea Mării Negre reprezintă aproximativ o treime din exporturile globale de grâu în fiecare an, dar acum comerțul este aproape blocat. Potrivit unei analize publicate de site-ul australian graincentral.com, conflictul a generat această problemă din cauza închiderii unor porturi de la Marea Neagră, a minelor marine și a creșterii vertiginoase a costurilor cu asigurarea navelor care intră în regiune. De asemenea, multe firme maritime au decis să-și suspende navigația către porturile afectate de la Marea Neagră, mai ales că după izbucnirea războiului rachete sau mine marine au lovit cel puțin cinci nave comerciale. 

Marea provocare pentru consumatorii de grâu din întreaga lume este faptul că stocurile sunt deja la limită. Situație este complicată și mai mult, deoarece conflictul pune în pericol exporturile de cereale din Rusia și Ucraina pentru tot restul anului de comercializare 2021-2022, mai ales că Ucraina a și anunțat că interzice exporturile pentru unele produse agricole, inclusiv grâu, până la sfârșitul acestui an. În ceea ce privește previziunile pentru viitoarea recoltă, nici acestea nu arată prea bine în anumite regiune din lume. Au fost raportate vânzări la export neobișnuit de mari săptămâna trecută din România, Bulgaria, Franța, Germania, Polonia și alte câteva țări din UE, în timp ce Ungaria a acționat exact invers și a decis să interzică toate exporturile de cereale, pentru a asigura aprovizionarea internă. Analiza citată arată că probabil pasul făcut de această țară va fi urmat și de altele. De la începutul războiului, cererea de grâu a crescut, iar problemele de aprovizionare se estimează că vor continua probabil până în sezonul 2022-2023 și, potențial, după, în funcție de cât durează războiul.

50% a fost creșterea prețului la grâu la bursa EuroNext de la Paris în numai o lună, cea mai mare cotație înregistrându-se pe 8 martie, când a fost de 395 de euro/tonă.

Cum arată culturile europene

Pentru a combate problemele existente acum pe piață ar fi necesare obținerea unor producții de grâu foarte bune în 2022 în Uniunea Europeană, Canada și Statele Unite. „Deși sunt încă primele zile, când recolta de iarnă tocmai iese din repaus în multe regiuni la nord de ecuator, știm că seceta din câmpiile de sud ale SUA se extinde, iar producția de grâu este probabil să fie sub medie în acest an”, scrie graincentral.com.

În Franța, cel mai mare producător de grâu al UE, se estimează că 93% din recolta de grâu a țării era în stare bună până la excelentă la sfârșitul lunii februarie. Culturile din Germania, Marea Britanie, Polonia și Republica Cehă sunt toate în stare bună și au evitat în mare măsură daunele provocate de îngheț până acum. Suprafața cultivată cu grâu în Germania a crescut cu 0,4%, ajungând la 2,87 de milioane de hectare (Mha). Suprafața cu grâu din Marea Britanie a crescut cu 1,3% în acest sezon, urcând la 1,8 Mha, iar în Polonia este neschimbată,  fiind de 2,1 Mha. În schimb, suprafața cultivată în Franța a scăzut cu 4,3%, până la 4,75 Mha, comparativ cu sezonul 2020-2021.

Recolta Chinei, în necaz

Între timp, ministrul Agriculturii din China a raportat în weekendul trecut că starea recoltei de grâu a țării ar putea fi „cea mai rea din istorie”. Ploile neobișnuit de abundente din toamna lui 2021 au întârziat însămânțarea a aproximativ 33% din suprafața prevăzută. O analiză a culturii de grâu efectuată la sfârșitul anului trecut a constatat că suprafața evaluată de la bună la excelentă a scăzut cu peste 20 de puncte procentuale față de anul precedent. Prețurile la grâu în China au crescut la un record săptămâna trecută, depășind 3.000 de yuani/tonă pentru prima dată, evidențiind îngrijorarea vizavi de situația stocurilor interne de cereale. Potrivit rapoartelor locale, criza din Ucraina a avut și ea o influență, dar dezechilibrul intern dintre cerere și ofertă a rămas motivul fundamental din spatele acestei creșteri de preț în China. Stocurile de grâu deținute de comercianții și fermierii chinezi au fost reduse brusc în 2021, după ce prețurile locale la porumb au crescut peste cele ale grâului, ceea ce a făcut ca milioane de tone de grâu să înlocuiască porumbul în hrana animalelor. Guvernul continuă să scoată la licitație grâu din rezervele de stat, pentru a reduce prețurile interne, dar volumele au scăzut de la 4 milioane de tone la unele licitații organizate anul trecut la aproximativ 500.000 de tone la licitațiile mai recente.

Cerere amețitoare pentru grâu australian

Creșterea cererii de import din China pentru grâu, combinată cu problemele de aprovizionare în emisfera nordică, este muzică pentru urechile fermierilor australieni, scrie graincentral.com. „Evenimentele din Ucraina sunt sfâșietoare, dar lumea încă trebuie să mănânce. Cererea de cereale australiene a fost puternică și înainte de conflict, dar ea a crescut și mai mult în această lună. Întrebarea presantă devine: unde va găsi Australia logistica suplimentară pentru susținerea exportului, astfel încât să satisfacă cererea în creștere?”, este dilema momentului pentru australieni.

România a obținut anul trecut o producție de grâu de 11,4 milioane de tone, cea mai mare obținută vreodată, în condițiile în care consumul mediu este de circa 4,3 milioane de tone.

„Bursele reacționează foarte instabil și trebuie să fii foarte inspirat când să cumperi și să vinzi. România are un stoc suficient de grâu, mai mult decât consumăm noi, astfel încât să nu ne afecteze această situație. În aceste condiții, nu văd niciun fel de pericol în ceea ce privește aprovizionarea și evoluția prețurilor, iar tensiunea care se simte în piață este nejustificată”.

 

Aurel Popescu, președintele ROMPAN

Industria de morărit cere creșterea stocurilor

În ceea ce privește România, ministrul Agriculturii a declarat că autoritățile nu iau în calcul, în acest moment, blocarea exporturilor de grâu. „Noi, în mod tradițional, suntem o țară care exportăm, pentru că producem mai mult decât consumăm în intern și lucrul acesta trebuie să fie foarte bine înțeles de toată lumea”, a spus ministrul Adrian Chesnoiu. Cu toate acestea, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România a propus premierului Nicolae Ciucă achiziționare de către Guvern a unui stoc de grâu de până la 1.000.000 de tone şi subvenţionarea costurilor de depozitare a stocurilor de cereale pentru consumul intern pe perioada martie-iunie 2022. O măsură similară a anunțat deja Bulgaria, guvernul de la Sofia intenționând să cumpere 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane aflate acum în silozuri. 

România își securizează necesarul de grâu

România își poate asigura fără niciun fel de probleme stocurile necesare de grâu pentru consum și furajer, iar din acest punct de vedere nu există o presiune suplimentară, pe lângă cea generată de creșterea prețurilor la utilități, care să ducă la creșterea prețurilor la produsele de panificație. Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) spune că în acest moment se colectează date din țară pentru a vedea de cât grâu are nevoie această industrie, astfel încât să fie securizate stocurile necesare. De la începutul anului, prețul franzelei, cel mai comercializat produs, a crescut la raft în medie cu 23%, potrivit statisticilor.

×