x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană a rambursat României două miliarde de euro pentru agricultură

Comisia Europeană a rambursat României două miliarde de euro pentru agricultură

06 Apr 2020   •   16:01
Comisia Europeană a rambursat României două miliarde de euro pentru agricultură
Sursa foto: NolanBerg11/Getty Images/iStockphoto

Comisia Europeană a rambursat României, în acest an, 2,080 miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură. O tranşă de 91,7 milioane de euro a intrat, săptămâna trecută, în contul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), deschis la Banca Naţională a României.

"În data de 3 aprilie a.c., Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis la Banca Naţională a României suma de 91,7 milioane euro, reprezentând rambursarea de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă a sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în luna februarie 2020 pentru acordarea schemelor de plăţi directe corespunzătoare anului de cerere 2019", se arată în comunicatul MADR. 

Banii se adaugă încasărilor din perioada 1 ianuarie - 31 martie 2020 din Fondul European de Garantare Agricolă în sumă de 1,64 miliarde de euro şi a celor din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în valoare de 348,32 milioane euro, încasările de la Comisia Europeană totalizând 2,080 miliarde de euro.

Peste 846.600 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse în 2019 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Campaniei aferentă anului 2020 a demarat pe 2 martie. Fermierii au depus 70.960 de cereri unice de plată pentru 227.989 hectare, până la 10 martie. Ulterior, Depunerea cererilor a fost apoi suspendată din cauza declarării stării de urgență. 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunța pe 14 martie că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020. Termenul limită pentru depunere era 15 mai.

Cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 pot fi depuse, începând de astăzi, în format electronic prin utilizarea aplicaţiei IPA online, a mijloacelor electronice de comunicaţii şi sistemului IACS.

×
Subiecte în articol: agricultura Comisia Europeana apia madr