x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană vrea să sancționeze statele UE care se opun plafonării prețului gazelor. Germania NU este de acord

Comisia Europeană vrea să sancționeze statele UE care se opun plafonării prețului gazelor. Germania NU este de acord

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   16:38
Comisia Europeană vrea să sancționeze statele UE care se opun plafonării prețului gazelor. Germania NU este de acord
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Brelin nu sunt de acord cu plafonarea prețului gazelor naturale, scrie Reuters.

"Nu blocăm nimic dar sunt sceptic în privinţa unui plafon fix de preţ pe piaţă, deoarece fie ar fi prea ridicat, fie prea scăzut", a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, care a precizat că la reuniunea de la Praga s-a convenit asupra "unui plafon flexibil, dinamic şi inteligent, într-o perioadă în care se realizează profituri excesive".

Reacția sa vine după ce Comisia Europeană a propus, marți, un mecanism temporar de plafonare a prețului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din UE dar și sancțiuni pentru statele comunitare care nu se conformează. 

Acesta prevede un preț fix la contractele futures cu livrare în luna următoare la hub-ul TTF de la Amsterdam, începând cu 1 ianuarie 2023. Costurile nu ar trebui să depășească 275 de euro/MWoră timp de 2 săptămâni consecutive și 58 de euro peste prețul mediu mondial la gaza naturale lichefiate pentru o perioadă de 10 zile de tanzacționare. 

Mai multe state UE se opun acestui mecanism. 
 

×