x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisioanele și birocrația alungă firmele de la ușa băncilor

Comisioanele și birocrația alungă firmele de la ușa băncilor

de Dan Straut    |    03 Sep 2020   •   16:50
Comisioanele și birocrația alungă firmele de la ușa băncilor

Pe fondul tensiunii dintre creditori și companii, România înregistrează de mai mulți ani cel mai scăzut grad de intermediere financiară din UE: 25% (față de media comunitară de 83%). Printre cauzele identificate de Banca Națională a României (BNR) în cel mai recent sondaj privind accesul companiilor la finanțare se numără dobânzile și comisioanele prea mari, cerințele privind garantarea, birocrația și clauzele contractuale. Iar dintre firmele care totuși apelează la creditare bancară, doar 18% obțin și aprobarea, cele mai mari rate ale succesului fiind consemnate de companiile din agricultură și industrie.

 

„Ponderea firmelor care nu au utilizat finanțări de la bănci și instituții financiare nebancare (IFN) a rămas, în ultimele 12 luni, la o valoare semnificativă: 75%. Dintre companiile care au apelat la astfel de fonduri, numai pentru 18% a fost aprobată întreaga sumă solicitată, fiind acceptate condițiile și costurile creditului”, arată sondajul BNR. În cazul companiilor mari, se observă o scădere a proporției celor care nu au încercat să contracteze împrumuturi, de la 50% la 44%, ceea ce indică o creștere a cererii de finanțare. La nivel sectorial, firmele cu cea mai înaltă rată de accesare a finanțărilor au fost cele din agricultură și industrie (23%), în timp ce firmele din servicii și utilități, respectiv comerț au beneficiat de toată

finanțarea solicitată în pondere de 17%. Companiile din servicii care activează în domenii ce presupun o intensitate mai redusă a gradului de cunoaștere au obținut într-o proporție mai mare aprobare pentru un credit (40%), comparativ cu firmele care oferă servicii cu un nivel ridicat al cunoașterii (29%).

 

Obstacole în calea creditării

În cadrul sondajului BNR, companiile care au solicitat credite de la bănci și IFN în ultimele 12 luni amintesc cel mai des printre obstacolele întâmpinate în accesarea finanțării „nivelul prea ridicat al dobânzilor și al comisioanelor percepute, cerințele privind valoarea sau tipul colateralului (garanțiile - n.n.), birocrația și clauzele contractuale”. Alți factori de influență sunt „calificarea necorespunzătoare a personalului instituției financiare” și „vechimea companiei”, în timp ce „lipsa produsului de creditare în moneda solicitată” sau „situația financiară precară a afacerii” nu sunt considerate de către companii ca piedici în obținerea de împrumuturi. „Se remarcă, față de sondajul anterior, faptul că firmele resimt într-o mai mică măsură ca o dificultate semnificativă nivelul costurilor de finanțare (31%, față de 43%)”, mai arată autorii studiului.

 

 

Scăderea intermedierii financiare a fost generată, între altele, de volatilitatea cadrului legislativ şi de situaţia economică precară a IMM-urilor - capitaluri negative, profitabilitate şi lichiditate în declin.

 

 

Creditorii se plâng că firmele sunt nebancabile, iar solicitanții de credite îi acuză pe bancheri că sunt prea pretențioși în analiza dosarelor

 

 

 

Probleme cu care se confruntă companiile în accesarea finanțărilor

 

Sursa: BNR

 

 

×