x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concedii pentru toate buzunarele

Concedii pentru toate buzunarele

05 Apr 2004   •   00:00

Excursiile in Grecia, Spania sau Turcia se afla in topul ofertelor promovate de operatorii de turism in aceasta vara. Pentru un concediu in strainatate, romanii trebuie sa scoata din buzunar intre 200 si 700 de euro.

Perioada concediilor se apropie, iar romanii isi fac de pe acum planurile pentru vacanta de vara. Cele mai multe oferte prezentate zilele trecute de agentii la Targul National de Turism sunt excursiile in Grecia si Spania. Pretul mediu al unui sejur in aceste tari variaza intre 200 si 400 de euro, existand insa si excursii al caror tarif poate ajunge la circa 700 de euro, in functie de serviciile incluse.

Vacante la promotie

Daca doriti sa plecati in strainatate cateva zile cu un buget mai mic, puteti alege excursiile la pret redus din lunile mai sau octombrie. Una dintre ofertele promotionale este sejurul de sapte zile in insula greceasca Thassos. Pretul pachetului este de 39 de euro plus un milion de lei (adica aproximativ 2,5 milioane de lei), cuprinzand transportul cu autocarul, cazarea in vile cu camere de 2, 3 sau 4 paturi, precum si transferul cu feribotul. Costul celor trei mese nu este inclus in pret. Pentru micul dejun trebuie sa platiti 3 euro, iar pranzul si cina costa cate 5 euro fiecare, ceea ce inseamna 91 de euro pentru o saptamana, adica in jur de 3,6 milioane de lei. Oferta este valabila in perioada 15-29 mai si 2-9 octombrie.

Circuit in Spania

In acest an, turistii au posibilitatea de a alege intre mai multe oferte de vacante in strainatate si datorita introducerii unui numar mai mare de curse charter. In ciuda atentatelor din Spania, agentiile de turism au oferte variate pentru aceasta destinatie. Operatorii spun ca evenimentele din Spania nu au afectat deocamdata cererea de excursii catre aceasta tara. Un sejur de o saptamana la Palma de Mallorca costa intre 300 si 600 de euro, pachetul cuprinzand transport cu avionul si sapte nopti de cazare cu demipensiune. Daca ati economisit mai multi bani pentru concediu, puteti alege o vacanta de 15 zile care cuprinde vizitarea mai multor orase din Spania si Portugalia. Pretul excursiei se ridica la 799 de euro, in perioada 16-30 iunie si 849 de euro in varf de sezon (7 iulie - 14 august). Pachetul include transportul cu avionul, patru pensiuni complete si cazarea plus micul dejun la hoteluri de trei stele din Costa Brava, Madrid, Fatima, Lisabona, Sevilla, Granada si Valencia. In Sevilla se pot vizita Catedrala Santa Maria, Palatul arabil regal Alcazar, Parcul Maria Luiza si cartierul evreiesc Santa Cruz. Odata ajunsi in Costa Brava, turistii pot opta pentru a face plaja pe tarmul Mediteranei sau vizita manastirea franciscana de pe muntele Montserat.
Iohanna Onaca


Concedii in rate

Daca nu ati strans o suma suficienta pentru o excursie in tara sau in strainatate, va puteti achita concediul si in rate. Banii pot fi platiti prin agentia de turism sau prin intermediul unui credit de consum contractat prin banca. Cu 349 de euro, pe care ii achitati in rate, puteti vizita Parisul, nordul Italiei, Coasta de Azur si Venetia intr-un circuit de 11 zile. Agentiile de turism va ofera o vacanta de 9 zile in Europa, la pretul de 325 de euro, in rate. Circuitul cuprinde vizitarea unor orase din Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg si Franta.

Vacante in Romania

Turistii care vor alege in aceasta vara statiunile de pe Litoralul romanesc vor plati pentru un sejur in varf de sezon, in medie, intre 4-6 milioane de lei, adica in jur de 150 de euro, la care se adauga cheltuielile pentru masa si transport. Chiar daca preturile unor excursii din strainatate se apropie de cele de pe plaiurile romanesti, turistii trebuie sa aiba in vedere cheltuielile de concediu, care sunt mai mari in afara. „Preturile in perioada 15 iulie - 15 august sunt apropiate pentru intern si extern, insa diferenta apare la valoarea bugetului de vacanta, de doua-trei ori mai mare pentru un sejur in strainatate", a declarat Dragos Raducanu, director executiv al FPTR.

×
Subiecte în articol: economic