x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conflict între Finanţe şi BNR

Conflict între Finanţe şi BNR

de Daniela Ivan    |    27 Feb 2008   •   00:00

Politica fiscală a devenit subiect de controversă şi reproşuri între Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Politica fiscală a devenit subiect de controversă şi reproşuri între Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. E drept, indicatorii macroeconomici nu arată bine, leul s-a depreciat brusc, inflaţia a crescut peste aşteptări, deficitul de cont curent se adânceşte prea mult. Totuşi, Vosganian i-a reproşat lui Isărescu că îşi exprimă în public neîncrederea în politica fiscală a Executivului, în loc să o susţină. “Atunci când ministrul Finanţelor, odată ales în funcţie, preia realitatea şi arată naţiunii că trebuie restructurate cheltuielile, că trebuie introduse criterii de eficienţă, nu e în regulă ca guvernatorul, în loc să spună «da, sunt de acord cu strategia pe care o adoptă MEF», să menţio­neze că structura nu este bună. Nu mai vreau ca guvernatorul să-mi atragă atenţia”, a spus Vosganian. El a adăugat că, dacă ar fi în locul guvernatorului BNR, s-ar feri să facă declaraţii din postura de ana­list în problemele Ministerului de Fi­nanţe, mai ales că “banca centrală are de făcut propriile reflecţii în legătură cu politica pe care o duce”.

Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că nu a comentat niciodată politica BNR. În schimb, Mugur Isărescu a declarat recent că unul dintre punctele slabe ale României este calitatea politicii fiscale, în principal din cauza destinaţiei chel­tuielilor.

×
Subiecte în articol: economic