x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consilier al cancelarului Germaniei: ULTIMELE speranţe de salvare a economiei europene sunt în intervenţia agresivă a BCE

Consilier al cancelarului Germaniei: ULTIMELE speranţe de salvare a economiei europene sunt în intervenţia agresivă a BCE

de Robert Veress    |    28 Noi 2011   •   08:18
Consilier al cancelarului Germaniei: ULTIMELE speranţe de salvare a economiei europene sunt în intervenţia agresivă a BCE

Vestile economice proaste continua sa se reverse dinspre pietele finaciare internationale, iar zona euro pare, pe zi ce trece, tot mai aproape de un colaps. Moody's se pregateste sa scada ratingurile tuturor statelor UE, din cauza agravarii rapide a crizei datoriilor de stat din zona euro si a crizei bancare, transmite Reuters, citat de Mediafax.

De la Berlin, Peter Bofinger, unul dintre cei cinci consilieri pe probleme economice ai cabinetului Angela Merkel, avertizeaza ca se va ajunge la 'un adevarat dezastru' daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va prelua rolul de 'creditor de ultima sansa' al zonei euro.

In contradictie evidenta cu rezervele cancelarului german, Bofinger vrea ca Europa sa inceapa sa emita obligatiuni comune pentru statele din zona euro, pe care considera ca BCE ar trebui sa cumpere masiv, fara a steriliza operatiunile pe piata secundara.

'Daca BCE nu va interveni, daca nu vor exista eurobonduri (obligatiuni comune ale zonei euro), vom ajunge la un dezastru adevarat. Vom asista la prabusirea pietelor financiare. Am trece printr-o recesiune foarte, foarte dura in intreaga Europa. Am avea o perioada lunga cu somaj foarte ridicat pe intreg continentul. Bancile vor da faliment, oamenii isi vor pierde banii', avertizeaza economistul german intr-un interviu acordat postului irlandez RTE.

Ca un ecou la afirmatiile lui Bofinger, Die Welt scrie ca Guvernul german ia in calcul posibilitatea emiterii de 'obligatiuni de elita' impreuna cu alte state din zona euro cu rating triplu A (Franta, Finlanda, Olanda, Luxembourg si Austria).

Obligatiunile comune ar putea fi utilizate nu numai pentru finantarea celor sase tari, ci si pentru a atrage bani din piata, in conditii stricte, pentru state precum Italia si Spania, noteaza ziarul german.

Dobanda platita pentru aceste obligatiuni ar trebui sa fie intre 2% si 2,5%, usor peste randamentul obligatiunilor guvernamentale germane.

Germania nu a reusit saptamana trecuta sa plaseze pe piata o treime din obligatiunile cu maturitatea la 10 ani prin care dorea sa se imprumute cu 6 miliarde euro. Investitorii au considerat prea redus randamentul (dobanda) oferit de Berlin.

Economistul ING Tim Condon a declarat ca 'este o chestiune acceptata general ca in Europa totul este supus riscului. Destul de multi iau in calcul un scenariu cu ruperea zonei euro'.

Moody's considera ca 'Probabilitatea intrarii mai multor state din zona euro in insolventa nu mai este neglijabila'. Si astfel 'cresc si sansele iesirii uneia sau mai multor tari din zona euro'.

Ministrii Finantelor din zona euro se vor reuni, marti ,pentru a discuta detaliile proiectului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara, mecanism de salvare a tarilor cu probleme din zona euro.

×