x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenței investighează două companii de energie pentru comportament abuziv

Consiliul Concurenței investighează două companii de energie pentru comportament abuziv

20 Apr 2021   •   13:20
Consiliul Concurenței investighează două companii de energie pentru comportament abuziv

Consiliul Concurenţei a început, din oficiu, investigații la companiile Distribuţie Energie Electrică România și Distribuţie Energie Oltenia pentru posibil comportament abuziv, se arată în comunicatul autorității.

Există indicii privind implicarea operatorilor de distribuţie în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, cu scopul de a favoriza companiile de furnizare din cadrul grupului din care fac parte, în detrimentul concurenţilor.

"Comportamentul suspectat are potenţialul de a afecta concurenţa pe piaţa furnizării de energie electrică, precum şi consumatorii, clienţi finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziţia de la o piaţă reglementată către una concurenţială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare şi am atenţionat companiile de distribuţie să nu împiedice migraţia clienţilor", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Au fost efectuate inspecţii inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica şi CEZ, din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti şi Craiova. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă. Inspecțiile sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti.

Orice client final de energie electrică poate alege în mod liber oferta concurenţială cea mai potrivită nevoilor sale, de la orice furnizor prezent pe piaţă, fără nicio intervenţie din partea operatorului de distribuţie, care nu are un rol activ în procesul de schimbare a furnizorului.

Distribuitorul de energie electrică este obligat să opereze reţeaua concesionată pentru toate locurile de consum din acea reţea, activităţi de mentenanţă, modernizare, intervenţie la avarii, măsurare a consumului, acestea fiind prestate tuturor clienţilor, indiferent de furnizorul de la care aceştia achiziţionează energia electrică.

"Grupul Electrica informează că acordă tot sprijinul autorităţii de concurenţă în cadrul analizei desfăşurate de aceasta şi îşi reafirmă angajamentul privind respectarea întregului cadru legal, aplicabil activităţilor pe care le desfăşoară. Electrica are implementate programe de conformare cu regulile de concurenţă şi asigură toate părţile interesate că societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare", transmte compania.

"Confirmăm faptul că, în data de 14 aprilie 2021, la sediul CEZ din Craiova am primit vizita reprezentanţilor Consiliului Concurenţei pentru a prezenta modul în care s-a desfăşurat procesul de schimbare a furnizorului şi modul de implementare al acestuia de către furnizorul CEZ Vânzare. La dispoziţia acestora s-a aflat echipa CEZ Vânzare, implicată în implementarea procesului de schimbare a furnizorului, asigurând tot suportul necesar, dar şi transparenţa care ne caracterizează activitatea", arată CEZ.
 

×
Subiecte în articol: consiliul concurenţei electrica cez