x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenţei investighează Rompetrol pentru fixarea preţului la GPL

Consiliul Concurenţei investighează Rompetrol pentru fixarea preţului la GPL

30 Ian 2011   •   15:23

Consiliul Concurenţei a declanşat din oficiu o investigaţie în privinţa unei posibile înţelegeri, privind preţurile, între Rompetrol Gas şi distribuitorii companiei pe piaţa distribuţiei şi comercializării gazului petrolier lichefiat (GPL).

"Acordăm o atenţie deosebită acestui domeniu, având în vedere că orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei afectează direct interesele consumatorilor. Am monitorizat piaţa şi am obţinut unele indicii cu privire la o posibilă înţelegere între Rompetrol şi distribuitorii săi referitor la impunerea unor restricţii privind preţul de revânzare cu amănuntul al GPL", a declarat într-un comunicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul Rompetrol Gas şi al unor distribuitori. Documentele ridicate se află în analiza Consiliului, conform comunicatului.

Consiliul are deja în derulare două investigaţii pe piaţa locală de distribuţie a GPL, unde suspectează crearea unor carteluri, iar în cursul acestui an va continua o anchetă privitoare la piaţa energiei electrice.

Rompetrol Gas, divizia de comerţ cu GPL a grupului Rompetrol, a bugetat pentru 2010 o cifră de afaceri de aproximativ 165 milioane de dolari, cu 13% mai mare, şi un profit net de 2,3 milioane de dolari, faţă de 870.000 de dolari în anul 2009.

Piaţa de GPL, incluzând buteliile, autogazul şi micul vrac, se situează ca volum la 500.000 de tone, iar ca valoare la 400 de milioane de dolari. Cei mai importanţi jucători de pe piaţa românească de gaz petrolier lichefiat sunt Butan Gas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil şi MOL.

Grupul Rompetrol este controlat de grupul petrolier KazMunaiGaz, deţinut de statul kazah.

×