x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Investitorilor Străini: Companiile sunt reticiente în privinţa noilor investiţii

Consiliul Investitorilor Străini: Companiile sunt reticiente în privinţa noilor investiţii

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2024   •   01:40
Consiliul Investitorilor Străini: Companiile sunt reticiente în privinţa noilor investiţii

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) arată că firmele sunt reticiente cu privire la investiţii în această perioadă, scrie Ziarul Financiar.

„Doar 36% dintre respondenţi, au planificate majorări de investiţii pentru următoarele 12 luni în timp ce 43% dintre companii vor menţine investiţiile la fel ca în anul precedent, iar 22% le vor reduce. Totodată, 71% dintre companii vor continua reducerea costurilor pentru perioada următoare”, transmite instituţia într-un comunicat de presă.

Principala cauză pentru care investiţiile sunt amânate este incertidudinea legislativă (80%), precum şi fiscalitatea (70%).

Totuşi, cei mai mulţi dintre respondeţi (65%) prognonezează că veniturile din afacerile desfăşurate în România vor creşte în acest an.

Companiile respondente fac parte din diferite sectoare de activitate definite în sens larg - producţie, comerţ, servicii şi construcţii. Totodată, 55% au înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei şi 59% au un număr total de angajaţi ce depăşeşte 1000 de persoane. Cifra de afaceri a tuturor companiilor membre FIC a reprezentat aproximativ 22% din PIB-ul nominal în 2023, respectiv aproape 348 miliarde lei.

Dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiţii străine directe şi de menţinerea şi stimularea celor deja prezente în ţară. FIC atrage atenţia că este nevoie de o viziune pe termen lung pentru a asigura o dezvoltare constantă şi sustenabilă a economiei. De asemenea, în perioada următoare România trebuie să contureze un plan de ajustare al deficitului bugetar cu principii clare şi sănătoase pentru a reduce presiunea deficitelor gemene, dar şi pentru a asigura predictibilitatea necesară investiţiilor private mari.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: investitii