Sa-mi iau credit imobiliar sau ipotecar? In lei sau in valuta? Ce venit net trebuie sa am lunar? Raspunsul la toate aceste intrebari il gasiti la Construct Expo, unde zece banci va ofera gratuit consultanta.
|
|
ALTERNATIVA. Bancile se intrec in oferte pentru finantarea casei visate |
La Salonul Expo Invest Imobiliar, organizat in cadrul Construct Expo, puteti gasi ofertele bancilor pentru imprumuturile imobiliare sau ipotecare. De aici puteti afla ce tip de imprumut vi se potriveste mai bine, in functie de venitul pe care-l aveti si de modalitatea in care-l obtineti, respectiv pe cartea de munca sau pe drept de autor, dividende, chirii etc. Tot la Construct Expo, la Pavilionul 2, puteti gasi gratuit Ghidul creditelor pentru locuinta, intocmit de publicatia electronica www.ghiseulbancar.ro. LEI SAU VALUTA. In acest moment, majoritatea bancilor practica dobanzi la imprumuturile in lei cu 3,5% mai mari decat cele in euro. Cea mai mica dobanda pentru lei este 11,5% (la BRD), fata de 8% pentru valuta (la Volksbank). Paralela pare net favorabila creditelor in euro, insa pe termen lung, respectiv 20-25 de ani, cat dureaza un imprumut imobiliar, nu se stie cum vor evolua cursurile de schimb. Deocamdata, politica Bancii Centrale pare in favoarea creditelor in lei. Raspunsul este nuantat de la persoana la persoana si depinde de moneda in care sunt castigati banii si de cea in care este achizitionata locuinta, spun reprezentantii bancilor. La CEC, se poate achizitiona un credit imobiliar in lei cu o dobanda de 18%, insa exista si varianta unui credit pentru nevoi personale, care poate fi utilizat si pentru cumpararea de locuinte. Acesta este mai avantajos, are o dobanda de 13% (in lei) si se acorda pe o perioada de 25 de ani. DOBANDA VARIABILA SAU FIXA. Exista banci care ofera credite cu dobanda variabila pentru a permite clientilor sa-si ajusteze costul imprumuturilor la tendintele pietei. Banca Comerciala Romana ofera credite in lei cu dobanda fixa de 13% in primii cinci ani, dupa care aceasta devine variabila si, respectiv, de 14% in primii trei ani, dupa care dobanda scade sau creste, in functie de piata. Concret, pentru a obtine un credit de 15.000 de euro, in lei, aveti nevoie de un venit net lunar de 12.000.000 de lei (credit imobiliar) si de 16.600.000 de lei (imobiliar). Veti plati o rata plus dobanda de 6.200.000 de lei/lunar. Daca optati pentru euro si vreti sa imprumutati tot 15.000 de euro, trebuie sa aveti un venit net lunar de 17.700.000 de lei, pentru care veti plati o rata plus dobanda de 137 de euro lunar.
INVESTITII IN FRANTA
|
Tendinta ca firmele sa isi mute o parte din unitatile de productie dintr-o tara bogata, dar cu impozite mari, intr-o tara in curs de dezvoltare, dar mult mai primitoare pentru investitori, este din cand in cand contrazisa de afaceristi care aleg sa procedeze exact invers.
Citește pe Antena3.ro |