x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Construct Expo - Imprumtut in lei sau in valuta?

Construct Expo - Imprumtut in lei sau in valuta?

12 Mai 2005   •   00:00

Sa-mi iau credit imobiliar sau ipotecar? In lei sau in valuta? Ce venit net trebuie sa am lunar? Raspunsul la toate aceste intrebari il gasiti la Construct Expo, unde zece banci va ofera gratuit consultanta.



  • de DANIELA IVAN
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • ALTERNATIVA. Bancile se intrec in oferte pentru finantarea casei visate
    Zece banci si o institutie de leasing imobiliar sunt prezente la Construct Expo pentru a acorda consultanta celor care doresc sa obtina un credit imobiliar sau ipotecar.

    La Salonul Expo Invest Imobiliar, organizat in cadrul Construct Expo, puteti gasi ofertele bancilor pentru imprumuturile imobiliare sau ipotecare. De aici puteti afla ce tip de imprumut vi se potriveste mai bine, in functie de venitul pe care-l aveti si de modalitatea in care-l obtineti, respectiv pe cartea de munca sau pe drept de autor, dividende, chirii etc. Tot la Construct Expo, la Pavilionul 2, puteti gasi gratuit Ghidul creditelor pentru locuinta, intocmit de publicatia electronica www.ghiseulbancar.ro.

    LEI SAU VALUTA. In acest moment, majoritatea bancilor practica dobanzi la imprumuturile in lei cu 3,5% mai mari decat cele in euro. Cea mai mica dobanda pentru lei este 11,5% (la BRD), fata de 8% pentru valuta (la Volksbank). Paralela pare net favorabila creditelor in euro, insa pe termen lung, respectiv 20-25 de ani, cat dureaza un imprumut imobiliar, nu se stie cum vor evolua cursurile de schimb. Deocamdata, politica Bancii Centrale pare in favoarea creditelor in lei. Raspunsul este nuantat de la persoana la persoana si depinde de moneda in care sunt castigati banii si de cea in care este achizitionata locuinta, spun reprezentantii bancilor. La CEC, se poate achizitiona un credit imobiliar in lei cu o dobanda de 18%, insa exista si varianta unui credit pentru nevoi personale, care poate fi utilizat si pentru cumpararea de locuinte. Acesta este mai avantajos, are o dobanda de 13% (in lei) si se acorda pe o perioada de 25 de ani.

    DOBANDA VARIABILA SAU FIXA. Exista banci care ofera credite cu dobanda variabila pentru a permite clientilor sa-si ajusteze costul imprumuturilor la tendintele pietei. Banca Comerciala Romana ofera credite in lei cu dobanda fixa de 13% in primii cinci ani, dupa care aceasta devine variabila si, respectiv, de 14% in primii trei ani, dupa care dobanda scade sau creste, in functie de piata. Concret, pentru a obtine un credit de 15.000 de euro, in lei, aveti nevoie de un venit net lunar de 12.000.000 de lei (credit imobiliar) si de 16.600.000 de lei (imobiliar). Veti plati o rata plus dobanda de 6.200.000 de lei/lunar. Daca optati pentru euro si vreti sa imprumutati tot 15.000 de euro, trebuie sa aveti un venit net lunar de 17.700.000 de lei, pentru care veti plati o rata plus dobanda de 137 de euro lunar.

    INVESTITII IN FRANTA
    Tendinta ca firmele sa isi mute o parte din unitatile de productie dintr-o tara bogata, dar cu impozite mari, intr-o tara in curs de dezvoltare, dar mult mai primitoare pentru investitori, este din cand in cand contrazisa de afaceristi care aleg sa procedeze exact invers.

    Este cazul a doi investitori romani, care au preferat sa isi mute afacerea din Romania in Franta, scrie presa franceza. Horatiu Pristavu si Maria Mancas au intrat in atentia mass-media franceza dupa ce au infiintat, la Challuy, o firma care comercializeaza mobila si mobilier de gradina produs de fabrica lor din Romania. Firma lucreaza atat cu marile retele franceze de distributie de marfuri, cat si cu alti furnizori si se bucura de succes.

    "Costul mic al mainii de lucru, de circa 100 de euro pe luna pentru fiecare angajat, compenseaza costul transportului marfii pe o distanta de 2.500 de kilometri, din Romania in Franta", scrie presa din aceasta tara. Se pare ca firma romanilor este un bun exemplu ca fenomenul delocalizarii functioneaza in ambele sensuri si ca fiecare dintre cele doua tari are de castigat. (Irina Cristea)

    ×
    Subiecte în articol: economic dobanda imobiliar construct expo