x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Construcţii cu magnet la bani

Construcţii cu magnet la bani

de Daniela Ivan    |    27 Noi 2007   •   00:00
Construcţii cu magnet la bani
Sursa foto: THEO HEIMANN/

Criza de muncitori cu care se confruntă firmele de construcţii autohtone riscă să le scoată de pe piaţă. Locul lor ar putea fi luat de către companiile străine, atrase de nivelul ridicat al preţurilor din Romănia.

Criza de muncitori cu care se confruntă firmele de construcţii autohtone riscă să le scoată de pe piaţă. Locul lor ar putea fi luat de către companiile străine, atrase de nivelul ridicat al preţurilor din Romănia.

Constructorii romăni se confruntă cu o mare criză de personal care ii pune in imposibilitatea să angajeze mai multe lucrări şi să se dezvolte in pas cu avalanşa de proiecte imobiliare care apar pe piaţă. "Cred că marile companii europene o să vină, cu muncitori cu tot, să ia locul constructorilor romăni", a declarat Reuven Haver, country Manager pentru Romănia al AFI Europe. El a explicat că profitul in construcţii e bun şi că preţul pe metru pătrat este atractiv pentru constructorii din afara ţării. "Aici preţul este intre 700-900 euro/mp, iar la Praga noi am construit cu 600 euro/mp, in condiţiile in care salariul muncitorilor acolo este mai mare decăt in Romănia", a mai spus Haver.

Deja există riscul ca o parte din proiectele imobiliare care au fost anunţate in Romănia să nu fie finalizate, deoarece firmele de construcţii nu au suficiente resurse umane şi tehnice să realizeze lucrările. "Am semnale de firme de construcţii care imi spun că nu pot să execute toate proiectele, pentru că nu dispun de forţa de muncă necesară şi de suportul tehnic pentru a putea realiza lucrările", a spus preşedintele Asociaţiei Romăne a Antreprenorilor in Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu. El a precizat că in aceste condiţii firmele işi vor selecta foarte drastic licitaţiile la care vor participa.

CRIZĂ. Necesarul de constructori este estimat la 150.000 de oameni in 2008. Aşa că firmele de construcţii autohtone se văd nevoite să plătească mai mult muncitorii. Se estimează că salariile vor ajunge in Romănia la 600-650 de euro/lună in anul 2009, nivelul din Polonia şi Ungaria. Chiar incepănd de anul viitor vor exista creşteri importante, avănd in vedere că salariul minim brut in domeniu va creşte cu 27% la inceputul anului 2008 cănd va ajunge la 570 de lei lunar, iar la finele anului salariul minim brut ar putea ajunge pănă la 800 de lei pe lună. "Trebuie să corelăm această creştere de salariu cu productivitatea. Marea majoritate a firmelor au tehnologia adusă, acum problema este ca forţa de muncă să fie adaptată cerinţelor acesteia", a menţionat preşedintele Asociaţiei Romăne a Antreprenorilor in Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

Cu toate astea, necesarul de muncitori nu poate fi acoperit decăt cu personal din India, China şi Pakistan. "Deja sunt firme care au apelat la forţa de muncă din aceste state. Probabil că in perioada următoare vor fi din ce in ce mai multe firme care vor aduce personal din străinătate pentru a acoperi deficitul de pe piaţă", a spus Plosceanu.

PROFITURI. Dezvoltatorii imobiliari işi pot permite să aducă in ţara noastră firme de construcţii cu care au colaborat in alte ţări din Europa pentru că practică preţuri de vănzare a locuinţelor de 3,3-4 ori mai mari decăt costul de construcţie al acestora.

In prezent preţul unui metru pătrat de construcţie este de 700-800 de euro, iar dezvoltatorii vănd locuinţele cu 3.000-4.000 de euro pe metru pătrat. Sub presiunea lipsei de constructori vor fi nevoiţi să echilibreze această marjă a profitului şi să ridice costul pentru construcţii. In prezent, firmele de dezvoltare imobiliară au profituri pe piaţa romănească de două cifre, in timp ce profitul mediu al firmelor de construcţii este de circa 7%.

Piaţa creşte cu preţuri artificiale

Creşterea preţurilor de construcţie a locuinţelor şi ale celorlalte imobile este artificială, fiind bazată pe majorarea preţurilor la materialele de construcţii. "Preţurile materialelor de construcţii cresc fără motiv, iar in acest an creşterea va ajunge la 20% faţă de nivelul de anul trecut", a precizat Laurenţiu Plosceanu (foto). Potrivit datelor ARACO, costul materialelor reprezintă 40%-55% din costul total al construcţiilor. "Vedem in primele zece clasate in topul celor mai profitabile companii din Romănia firmele care produc ciment. Trebuie să vedem cum putem să temperăm creşterea preţurilor mai ales in sectoare cu pondere mare in produsul final", a adăugat preşedintele ARACO. Piaţa construcţiilor din Romănia va depăşi nivelul de zece miliarde de euro in acest an, urmănd ca in 2008 valoarea acesteia să se majoreze cu cel puţin 20%, a declarat vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, Răzvan Niculescu-Aron. Această creştere se datorează majorării volumului de construcţii şi al proiectelor deja avizate. Estimările constructorilor arată că acest ritmul de creştere se va menţine şi in următorii doi-trei ani.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic romania constructii construc