x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consumatorul vulnerabil amestecat, de-a valma, cu sărăcia energetică

Consumatorul vulnerabil amestecat, de-a valma, cu sărăcia energetică

de Adrian Stoica    |    06 Ian 2021   •   10:34
Consumatorul vulnerabil amestecat, de-a valma, cu sărăcia energetică

Asociația Energia Inteligentă (AEI) a publicat, ieri, o analiză a situației consumatorului vulnerabil de energie din România, în contextul în care Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) are în dezbatere publică un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru acesta şi despre care Jurnalul a scris pe larg, recent. Studiul porneşte de la necesitatea unei mai bune clarități terminologice, prin care să se facă distincția dintre sărăcia energetică și consumatorul vulnerabil.

În opinia autorilor, proiectul iniţiat de Ministerul Muncii abordează doar parțial subiectul consumatorului vulnerabil, restrângând aria de acoperire a acestui termen strict la persoanele care se află în sărăcie energetică, în această categorie intrând persoanele cu o capacitate redusă de a obține servicii energetice în condiții de preț accesibil. Ca urmare, setul de măsuri propuse în proiectul de lege sunt, în principal, de tipul celor financiare. “Atragem atenția asupra faptului că prin perpetuarea unor politici publice ce vizează exclusiv acordarea de ajutoare/subvenții, factorii decidenți riscă să piardă din vedere obiectivul principal al combaterii fenomenului sărăciei energetice, și anume, sprijinirea și responsabilizarea clientului vulnerabil pentru a ieși din paradigma vulnerabilității energetice”, se precizează în studiu. 

 

Formulate foarte general, măsurile non-financiare ar urma să fie identificate în legislația secundară sau prin alte acte legislative, ceea ce “amplifică riscul unei abordări lipsite de coerență”, notează studiul realizat de AEI.

 

Reevaluarea criteriilor de eligibilitate 

 

Asociația propune “operaționalizarea la nivel național a unei entități, aflată în subordonarea directă a MMPS, cu atribuții de coordonare, aplicare și monitorizare a modului de implementare a politicilor publice destinate combaterii sărăciei energetice; precum și pentru “coordonarea procesului de strângerea a informațiilor corecte privind numărul real al gospodăriilor afectate de sărăcie energetică”. De asemenea, AEI este de părere că se impune o reevaluare a criteriilor de eligibilitate a consumatorilor vulnerabili din motive de venit. “Trebuie să ținem cont de economia nefiscalizată, estimată în România la 20% (INS) sau chiar 30% (prof. Dr. Friedrich Schneider), precum și de gradul ridicat de împroprietărire a populației din România. O evaluare pertinentă a bazinului de clienți vulnerabili trebuie să ia în considerare nu doar nivelul veniturilor declarate, ci întregul ansamblu al activelor (bunuri mobile și imobile) deținute de individul potențial vulnerabil energetic”, se arată în analiza citată.

×