x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract suspect la Rovinari

Contract suspect la Rovinari

04 Iun 2008   •   00:00

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va verifica un contract de 152 de milioane de lei încheiat între Complexul Energetic Rovinari şi Romelectro



Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va verifica un contract de 152 de milioane de lei încheiat între Complexul Energetic Rovinari şi Romelectro, după ce a preluat dosarul de la IPJ Gorj. Investigaţia a ajuns la DNA după ce ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj şi-au declinat competenţa în favoarea procurorilor anticorupţie, avînd în vedere valoarea mare a contractului.
Complexul Rovinari a demarat în toamna anului trecut procedurile de achiziţie publică pentru realizarea unui depozit de zgură în sistem “şlam dens” în două etape, pentru 70 de milioane de lei. Ulterior, licitaţiile au fost anulate pe motiv de lipsă de fonduri, iar lucrarea a fost încredinţată Romelectro, care ar fi trebuit să realizeze depozitul într-o singură etapă, contra a 152 de milioane de lei, fără TVA.
Ancheta vizează 15 persoane din conducerea CE Rovinari, în frunte cu Laurenţiu Ciurel, directorul general al companiei, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Ciurel a motivat majorarea sumei deoarece ar fi crescut preţurile cu materiile prime şi costurile cu forţa de muncă s-au triplat. Conform declaraţiilor din dosar, Ion Mecu, fostul şef al serviciului de achiziţii, i-a transmis în scris lui Ciurel că avantajează o singură firmă prin negocierea realizării proiectului într-o singură etapă şi a amintit că atunci cînd s-a organizat licitaţia în două etape s-au înscris peste zece firme.
Ulterior deschiderii anchetei de către poliţiştii gorjeni, Ion Mecu şi Gheorghe Iliescu, directorul comercial al Complexului, au fost înlocuiţi din funcţii printr-o decizie a Consiliului de Administraţie a societăţii. Iliescu susţine că în momentul destituirii era în concediu şi că nu a primit nici o decizie scrisă de schimbare din funcţie. Totuşi, pe postul său a fost numit Ion Surdu, fost director general al termocentralei înainte de 1990.

×
Subiecte în articol: economic