x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Control în Insula Mare

Control în Insula Mare

de Elena Stan    |    06 Iun 2008   •   00:00
Control în Insula Mare

BRĂILA ● Amendă-record pentru obstrucţionarea CC
Inspectorii Consiliului Concurenţei (CC) au amendat cu 400.000 de euro firma TCE 3 Brazi, pentru că a refuzat controlul activităţii într-o anchetă privind piaţa pîinii.



BRĂILA ● Amendă-record pentru obstrucţionarea CC
Inspectorii Consiliului Concurenţei (CC) au amendat cu 400.000 de euro firma TCE 3 Brazi, pentru că a refuzat controlul activităţii într-o anchetă privind piaţa pîinii.

Societatea TCE 3 Brazi din Piatra-Neamţ, controlată de omul de afaceri Culiţă Tărîţă, este prima firmă din România care a refuzat un control inopinat al Consiliului Concurenţei, fiind amendată în acest sens cu circa 1,5 milioane de lei (400.000 de euro), conform reprezentanţilor Consiliului Concurenţei. Cuantumul amenzii a fost stabilit în conformitate cu legea, conform căreia în cazul în care o societate refuză să se supună inspecţiei, Consiliul Concurenţei poate aplica amenzi în valoare de pînă la 1% din cifra de afaceri totală, realizată de societatea în cauză în anul anterior sancţionării. Patronul firmei are la dispoziţie 15 zile de la comunicare pentru a efectua plata amenzii, în caz contrar se vor aplica amenzi pe fiecare zi de întîrziere. Aceste amenzi pot reprezenta pînă la 5% din cifra de afaceri medie zilnică din anul financiar anterior sancţionării. Autoritatea poate, în baza unei autorizări judiciare, să efectueze inspecţii în orice alte spaţii, inclusiv domiciliul, terenuri sau mijloace de transport aparţinînd conducătorilor, administratorilor, directorilor şi altor angajaţi ai agenţilor economici sau asociaţiilor de agenţi economici supuşi investigaţiei.

CONTROL. În cursul acestei săptămîni, inspectorii Consiliului au efectuat mai multe inspecţii inopinate simultane la sediile a 11 companii active, care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa cerealelor. "Deoarece controlul nu a fost finalizat, numele firmelor nu poate fi făcut public. Putem spune că aceasta a fost singura amendă aplicată pînă acum",
ne-a explicat Simona Barbu, ofiţerul de presă al Consiliului Concurenţei. Autoritatea continuă să analizeze piaţa pîinii şi pieţele conexe acesteia. Investigaţia urmăreşte o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către agenţii economici şi asociaţiile de agenţi economici activi pe pieţele menţionate.

DNA, În InsulĂ. Recent, un alt scandal a avut în centrul atenţiei TCE 3 Brazi. Fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului, Cristinel Candet, şi fostul director de urmărire a contractelor din ADS, Mihai Ciobanu, au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA pentru o fraudă de 3,2 milioane de euro prin derularea nelegală a unor proiecte în Insula Mare a Brăilei. Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie-august 2001, inculpatul Candet Cristinel Vasile nu a respectat procedura legală privind darea în folosinţă a suprafeţelor agricole din IMB, procedura de selectare a potenţialilor investitori şi nu a dispus direcţiilor din subordine efectuarea activităţilor premergătoare încheierii unui contract, fapt care a avut drept consecinţă aprobarea şi încheierea în mod nelegal a contractului de arendă cu SC TCE 3 Brazi SRL Piatra-Neamţ.

×
Subiecte în articol: economic