x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Crește costul la care statul se împrumută

Crește costul la care statul se împrumută

de Daniela Ivan    |    21 Apr 2016   •   19:30
Crește costul la care statul se împrumută
Sursa foto: ppart/Getty Images/iStockphoto

Dobânda la titlurile de stat a început să dea semne de creştere, începând cu luna aprilie a acestui an. După cinci ani de scăderi, din 14 aprilie, rata dobânzii la titlurile de stat a crescut cu 16 puncte de bază, iar tendinţa s-ar putea menţine.  “Rata de dobândă pe scadența 10 ani a fost 3.47%, marţi 19 aprilie”, se arată într-un raport al Băncii Transilvania. Spre comparaţie, pe 19 aprilie 2015 era 3,2%. Investitorii încep să ia în calcul, atunci când împrumută statul român, nevoia tot mai mare a guvernului de a rostogoli datoriile vechi, plus dobânzile acestora. “Datoria suverană în lei a continuat să evolueze mai slab decât obligaţiunile ţărilor din regiune în condiţiile în care participanţii la piaţă, probabil, încep să includă în preţ incertitudinile politice şi riscurile fiscale dinaintea alegerilor generale de la sfârşitul anului 2016”, spun analiştii de la ING. Pe 31 martie, Finanțele au anunţat că vor majora valoarea programului de titluri de stat Medium Term Notes (MTN) pe piețele externe, pentru 2016 - 2017, cu două miliarde de euro. Este vorba de împrumuturile cu maturităţi de maxim 10 ani. Motivul? Au fost emise deja 16,3 miliarde euro din cele 18 miliarde euro, cât prevede programul, iar pentru 2017 statul estimează un necesar de finanțare de pe piețele externe de 2,7 -3 miliarde de euro. 

Guvernul are nevoie de 65 de miliarde de lei în 2016 pentru acoperirea deficitului bugetar şi pentru rostogolirea împrumuturilor scadente

Statul trebuie să împrumute, în medie, cu 193 milioane de lei în fiecare zi a anului

 

Dan Voiculescu: spirala îndatorării trebuie oprită

Profesorul Dan Voiculescu a postat, pe 18 aprilie, pe blogul personal un avertisment asupra caracterului nociv al împrumuturilor statului pe termen scurt şi mediu. Sfatul lui Voiculescu vine după ce Guvernul a anunțat că extinde programul-cadru de titluri de stat MTN. “În februarie 2011, Guvernul Boc lansa prima emisiune din programul de împrumut Medium Term Notes. (...) Astăzi este o certitudine faptul că rezultatul măsurilor luate în 2011 a fost unul dezastruos. Sugerez Guvernului să nu repete greșelile guvernelor Boc și Ungureanu și să renunțe la MTN în favoarea unui program responsabil de împrumuturi pe termen lung. Împrumuturile pe termen lung sunt cele care pot relaxa deficitul necesar și asigură menținerea acestuia în limite sustenabile, precum și refinanțarea datoriei publice guvermentale”, a scris Voiculescu.

×