x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cota unica, praf in ochi

Cota unica, praf in ochi

12 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC

Povara fiscala se muta de la bogati la simplii cetateni

Cota unica, anuntata drept o reducere a fiscalitatii, se dovedeste a fi, pe zi ce trece, o simpla mutare a poverii de pe umerii firmelor mari pe cei ai micilor intreprinzatori. Cetateanul simplu nu se alege decat cu niste maruntis in portofel. Socotelile il contrazic pe ministrul Ionut Popescu (foto). Cota unica, anuntata drept o reducere a fiscalitatii, se dovedeste a fi pe zi ce trece o simpla mutare a poverii de pe umerii firmelor mari pe micii intreprinzatori. Nici cetateanul simplu nu se alege decat cu cateva zeci de mii in portofel.
DANIELA IVAN

REACTIE. Reprezentantii FMI au cerut ministrului de Finante sa mareasca nivelul accizei si TVA. Cine va suporta cresterea pretului la produse?
Cine castiga si cine pierde din cota unica? Calculele par sa-l contrazica pe ministrul de Finante, Ionut Popescu, care a declarat ca nici un cetatean nu pierde prin aplicarea cotei unice de 16%, care se aplica pe venit si profit. Creatorii platiti pe drepturi de autor, micii intreprinzatori, cetatenii care inchiriaza locuinte, norocosii care castiga la loto sunt doar cateva categorii de romani care sunt afectati de introducerea cotei unice.

MICROINTREPRINZATORII. Patronii de microintreprinderi considera ca dublarea impozitului pe cifra de afaceri de la 1,5% la 3% nu este o masura corecta din punct de vedere al echitatii fiscale. In plus, nici nu aduce la buget decat 5.400 de miliarde de lei, conform estimarilor facute de Finante. "Noi consideram ca in locul acestei masuri era mult mai util si corect daca se mergea pe alta solutie", spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). El adauga ca micii intreprinzatori au o propunere concreta din care bugetul sa castige bani si ei sa nu piarda. "Fiecare intreprindere mare sau mica sa poata alege intre plata unui impozit pe cifra de afaceri de 1,5% sau plata unui impozit pe profit de 16%, cu mentiunea ca intreprinderea este obligata sa plateasca unul dintre aceste impozite", spune presedintele CNIPMMR. El adauga ca la data de 31 decembrie 2004 au existat 221.000 de societati comerciale care au avut profit 0 sau pierderi, deci care nu au contribuit cu nici un leu la buget. Procentual, acestea reprezinta 48% din totalul firmelor din Romania.

CHIRII. Reducerea cu 50% a deductibilitatii la veniturile dobandite din chirii inseamna o majorare a impozitului, spun agentii imobiliari. "Investitia imobiliara va deveni mai putin atractiva, din cauza ca amortismentul unui imobil va fi mai lung, iar oamenii vor fi mai putini interesati de achizitia de imobile pentru inchiriere", declara Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). El adauga ca acoperirea gaurilor bugetare rezultate din scaderea impozitului nu trebuie sa se faca prin dublarea impozitului la microintreprinderi, si nici prin cresterea impozitului pe veniturile obtinute prin inchiriere, deoarece afecteaza, practic, clasa de mijloc. "Scopul urmarit, de colectare a unor sume mai mari prin cresterea impozitului pe venitul din chirii, ar putea avea un efect de bumerang, astfel incat ar fi posibil ca noile contracte sa fie incheiate la negru sau gri, iar lipsa de atractivitate a businessului imobiliar sa indeparteze investitorii straini persoane fizice de Romania spre tari apropiate cu impozite mai mici", declara presedintele UNAI.

SALARII. Calculele prezentate chiar de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice arata ca oamenii cu salarii mici vor castiga foarte putin, iar cei cu salarii mari, mult mai mult. De exemplu, la un venit brut de 4 milioane lei, impozitul platit va fi de 131.200 lei (fata de 183.600 lei), rezultand un castig net de 52.400 lei. La un venit brut de 10 milioane lei se castiga 342.000 lei. In schimb, la un venit brut de 15 milioane lei, castigul va fi de 790.200 lei, iar in cazul unui venit brut de 20 milioane lei castigul net este de 1,5 milioane lei.
O persoana cu un venit brut de 25 milioane lei va castiga 2,4 milioane lei.

BUMERANGUL IMPOZITELOR
"Scopul de colectare a unor sume mai mari prin cresterea impozitului pe venitul din chirii va avea un efect de bumerang, astfel incat exista posibilitatea ca noile contracte sa fie incheiate la negru sau gri, iar lipsa de atractivitate a businessului imobiliar sa indeparteze investitorii"
Emil Giurgiu - presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari
×
Subiecte în articol: economic milioane impozitului