Banca Naţională a României (BNR) a aprobat miercuri noul regulament privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei, potrivit unor surse bancare.
Banca Naţională a României (BNR) a aprobat miercuri noul regulament privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei, potrivit unor surse bancare. Noile condiţii vor fi mult mai dure, dar nu atît cum îşi doreau reprezentanţii Băncii Centrale. BNR a renunţat la testul de stres pe care-l prevedea iniţial proiectul , însă gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei se va face pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu în funcţie de adeverinţa de salariu.
Vestea proastă este că BNR a mai stabilit ca pentru băncile unde nu există norme proprii de creditare, gradul de îndatorare să fie diminuat de la 40% la 35% din veniturile clienţilor, în condiţiile în care acum majoritatea băncilor permit un grad maxim de îndatorare de 70% din veniturile nete ale solicitantului. Asta înseamnă că mulţi clienţi vor putea împrumuta o sumă de bani mai mică decît cea pe care o puteau lua de la bănci pînă acum. Mai mult, acest grad de îndatorare nu se va putea modifica pe parcursul creditului, ci va rămâne pînă la scadenţă acelaşi, chiar dacă veniturile celui împrumutat cresc mult. Cu alte cuvinte, dacă o persoană are la acordarea împrumutului o rată lunară de 400 de lei, iar veniturile îi permiteau un grad de îndatorare de cel mult 500 de lei, banca va fi obligată să urmărească ca suma lunară de plată să nu fie majorată cu mai mult de 100 de lei.