Creditele relaxate rămăn in continuare in carantină la BNR. In timp ce guvernatorul Mugur Isărescu anunţă că va căuta soluţii să urgenteze procedura fără să renunţe la criteriile de prudenţă, băncile cer eliminarea avizării propriilor norme.
Creditele relaxate rămăn in continuare in carantină la BNR. In timp ce guvernatorul Mugur Isărescu anunţă că va căuta soluţii să urgenteze procedura fără să renunţe la criteriile de prudenţă, băncile cer eliminarea avizării propriilor norme.
Banca Naţională a Romăniei (BNR) nu va renunţa la criteriile de prudenţă şi speră intr-o inţelegere mutuală cu băncile comerciale pentru a grăbi procesul de avizare a noilor norme de creditare, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o dezbatere organizată la Tărgul de bani Bucureşti. O dezbatere la care a participat alături de reprezentanţii băncilor comerciale.
El i-a asigurat pe bancherii nemulţumiţi de intărzierea avizării normelor că BNR incearcă să găsească soluţii pentru a grăbi procesul de avizare. Pe de altă parte, BNR nu putea să amăne avizarea pentru băncile care au răspuns mai repede tuturor solicitărilor, deoarece şi o astfel de măsură ar fi putut fi interpretată ca discriminare. "Am avut discuţii cu Direcţia de Supraveghere şi i-am intrebat dacă băncile erau pregătite pentru aceste criterii, iar toate solicitările sunt de fapt incluse in Norma 17/2003, deci erau cunoscute de foarte mult timp", a spus Isărescu.
Marea problemă este, de fapt, iluzia creată in piaţă că aceste norme oferă o relaxare pentru toate categoriile de clienţi, ceea ce nu este adevărat, a subliniat Mugur Isărescu.
NEMULŢUMIRI. In cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, a arătat că un tratament inegal din partea Băncii Naţionale a Romăniei faţă de băncile comerciale ar putea genera distorsiuni in sistemul bancar. "Există pericolul ca BNR să inducă distorsiuni in privinţa modului de validare a normelor interne", a afirmat Bogza. Disputa dintre băncile comerciale şi BNR pe tema avizării noilor norme de creditare a devenit publică recent, cănd mai multe bănci, printre care Raiffeisen Bank Romănia, Volksbank, Banca Romănească şi Bancpost, au declarat că piaţa este distorsionată de modul in care BNR avizează normele de creditare.
Din martie şi pănă acum, circa 20 de bănci au trimis BNR proiecte privind normele proprii, dar unele au fost returnate de către banca centrală, care a apreciat că nu sunt respectate cerinţele de prudenţialitate. Deocamdată doar Alpha Bank Romănia a primit avizul oficial şi poate să acorde credite cu avans mai mic şi grad de indatorare mai mare. Surse din sistemul bancar, citate de Mediafax, au declarat că incepănd de ieri şi BRD-Groupe Société Generale ar fi primit avizul.
SOLUŢII RADICALE. Asociaţia Romănă a Băncilor (ARB) a anunţat că va solicita BNR să renunţe la validarea normelor de creditare. "S-a hotărăt să transmitem BNR o listă cu propuneri reprezentănd hotărări ale adunării generale (a ARB - n.r.) care urmează să fie discutate, marţi, de Consiliul de Administraţie al ARB cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Propunerile sunt legate de detaliu, de modul in care văd băncile că trebuie făcută validarea normelor, sau mai generale, printre cele mai categorice fiind eventualitatea ca BNR să renunţe la exercitarea ca prerogativ de validare a normelor şi să aplice pentru monitorizare mai mult măsuri de prudenţialitate", a declarat ieri Radu Gheţea, preşedintele ARB.
Reglementări noi
La inceputul lunii martie, BNR a decis să elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populaţiei, care se situa la 25% din suma imprumutată in cazul celor ipotecare şi la 30% pentru creditele de consum, precum şi valoarea maximă a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Instituţiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementărilor proprii, care trebuie avizate de Direcţia de Supraveghere a BNR. Pănă la validare, instituţiile de credit vor opera potrivit reglementărilor in vigoare şi vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.Scad iar dobănzile
BNR va continua să reducă rezervele minime obligatorii percepute băncilor comerciale, a declarat Mugur Isărescu. "Suntem in faţa unei iminente reduceri de dobănzi. Vom continua cu reducerea rezervelor minime", a spus Isărescu. El nu a precizat insă cu căt vor fi reduse rezervele minime obligatorii, marea problemă in opinia sa fiind modalitatea in care va fi operată această reducere, astfel incăt "ea să nu sune a relaxat". Şi asta deoarece Romănia nu işi poate permite in acest moment să relaxeze politicile monetară şi fiscală. Căt priveşte limitarea creditării, Isărescu a menţionat că Romănia nu se află in cea mai neagră situaţie, oferind exemplul Poloniei, unde normele de limitare a creditării au fost mult mai drastice.
Şi Brd A Primit Avizul
BRD-Groupe Société Generale a primit, ieri, avizul BNR, fiind a doua bancă după Alpha Bank care poate acorda credite cu avans mai mic şi grad de indatorare mai mare. Noile condiţii generale de creditare ale BRD prevăd aplicarea unui nivel maxim al gradului de indatorare de 70% pentru toate tipurile de credite, imprumuturile urmănd să fie contractate şi fără avans, dar in condiţii mai restrictive de acoperire a riscului, se arată intr-un comunicat al instituţiei, citat de Mediafax. BRD a anunţat că noile norme se vor aplica de la 1 iunie. Alpha Bank Romănia a fost prima bancă căreia BNR i-a avizat noile norme. Din 14 mai banca acordă credite relaxate cu un nivel maxim al gradului de indatorare de 65% şi un avans de maximum 15%. Banca acceptă gradul maxim de indatorare pentru venituri de peste 1.500 de euro, echivalent in lei, in timp ce pentru venituri sub acest prag, gradul maxim de indatorare fiind de 55%.