x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele se vor scumpi şi se vor lua mai greu

Creditele se vor scumpi şi se vor lua mai greu

de Daniela Ivan    |    07 Noi 2017   •   07:59
Creditele se vor scumpi şi se vor lua mai greu
Sursa foto: Diana Oros

Împrumuturile bancare se vor scumpi începând de anul viitor nu doar ca urmare a creşterii ROBOR, ci şi ca o consecinţă a implementării Regulamentului european IFRS 9. Acesta prevede recunoașterea timpurie a pierderilor din creditare, ceea ce presupune majorări de costuri operaţionale pentru bănci, care, în final, se vor traduce atât prin scăderea profiturilor instituţiilor de credit, cât şi printr-o creştere a costurilor creditelor.

Banca Naţională a României a postat pe site spre consultare publică un proiect de modificare a Regulamentului 5/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru bănci. Acesta asigură preluarea, în cadrul de reglementare național, a prevederilor ghidului european pentru implementarea IFRS 9, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Concret, băncile trebuie să facă scenarii de depreciere a împrumuturilor, garanţiilor, sectoarelor industriale, scenarii realizate pe plan intern sau externalizate. Acestea vor fi utilizate pentru a estima valoarea provizioanelor în funcţie de riscurile anticipate.

Cresc provizioanele pentru credite

Regulamentul european se va aplica atât pentru creditele noi, cât şi pentru cele vechi. Băncile vor fi nevoite să calculeze probabilitatea de pierdere şi să provizioneze şi creditele noi pentru o perioadă de 12 luni. Tot pe 12 luni vor fi provizionate şi creditele vechi care nu au avut probleme. Pentru creditele vechi care au înregistrat probleme la rambursare, băncile vor trebui să calculeze riscul de pierdere așteptat pentru întreaga maturitate a împrumutului, ceea ce va creşte provizioanele în bănci. În prezent, băncile fac provizione în funcţie de zilele de întârziere ale clientului la plata ratei.

Nici statul nu mai e un client sigur

Noile reglementări care obligă bancherii să provizioneze probabilitatea ca un client să nu fie bun platnic se vor răsfrânge şi asupra statului. Standardul european are în vedere mai ales probabilitatea unor evenimente viitoare care pot afecta disciplina la plată, cum ar fi modificarea ratingurilor suverane sau perspectivele de creștere economică, şi asta ar putea afecta şi împrumuturile statului. Inclusiv titlurile de stat şi celelalte împrumuturi ale statului sau ale companiilor de stat.

Băncile au acum provizioane de 24 miliarde de lei aferente creditelor restante ale celor 173.108 de rău-platnici, persoane fizice şi firme, potrivit datelor BNR

 

×
Subiecte în articol: credite