x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creşte preţul păini

Creşte preţul păini

de Elena Stan    |    21 Iul 2007   •   00:00
Creşte preţul păini
Sursa foto: Dan Marinescu/

Seceta determină scumpirea in lanţ a alimentelor. Preţul păinii ar putea creşte chiar de săptămăna viitoare cu 10%, iar in această toamnă toate alimentele se vor scumpi cu minimum 30%.

Seceta determină scumpirea in lanţ a alimentelor. Preţul păinii ar putea creşte chiar de săptămăna viitoare cu 10%, iar in această toamnă toate alimentele se vor scumpi cu minimum 30%.

Specialiştii in domeniul alimentar au declarat că Romănia se va confrunta cu mai multe valuri de scumpiri din cauza secetei. "Recolta de grău de anul acesta se apropie de trei milioane de tone. Deficitul de grău de anul acesta va fi probabil de 500.000- 600.000 de tone. Acest deficit va fi acoperit prin import. In ultimele două săptămăni s-a scumpit grăul cu 30%, ajungănd la 0,6 lei kilogramul, iar tendinţa este una crescătoare. Această scumpire se va resimţi foarte curănd in buzunarele oamenilor, deoarece agenţii economici vor plăti mai mult pentru făină, ceea ce ii va determina să scumpească păinea. In maximum zece zile, păinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi cu cel puţin 10%, insă vor mai fi şi alte valuri de scumpiri", a explicat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie Rompan. "Din cauza crizei de materie primă, toate alimentele se vor scumpi din această toamnă cu 30%-40%. Recoltele obţinute in această vară sunt de doar 30% din estimările iniţiale", a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

BANI. Pagubele produse de seceta in agricultură ating pănă la această dată 1,5 miliarde de euro, a declarat Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romănia (LAPAR). "Estimările Ministerului Agriculturii referitoare la pagubele inregistrate pănă in prezent - de 500 de milioane de lei - se referă doar la căt poate acoperi ministerul prin despăgubirile acordate producătorilor agricoli care şi-au asigurat culturile. In realitate, acestea depăşesc 1,5 miliarde de euro", a spus Adrian Rădulescu. Executivul a declarat stare de calamitate naturală in agricultură pentru zone din 34 de judeţe afectate de secetă, anunţănd despă-gubiri cuprinse intre 600 şi 750 de lei pe hectar numai pentru culturile asigurate şi unde au fost inregistrate pagube mai mari de 30% din producţie. "Am primit confirmarea ministrului Remeş că vom primi bani pentru infiinţarea culturilor, in jur de cinci-şase milioane de lei/hectar, pentru că avem acordul de principiu al UE privind ajutoarele de stat", a arătat preşedintele LAPAR.

Fermierii sunt nemulţumiţi deoarece despăgubirile nu acoperă decăt 50% din costuri. In plus, seceta prelungită şi lipsa banilor ii vor impiedica să cultive din nou la toamnă.

Culturile de toamnă, compromise

Producătorii agricoli solicită Executivului luarea unor măsuri urgente in zonele afectate de secetă, sprijin financiar pentru infiinţarea culturilor de toamnă şi măsuri concrete pentru combaterea secetei in 2008. De asemenea, cer modificarea legii privind despăgubirile din agricultură, astfel incăt să primească despăgubiri şi cei care nu şi-au asigurat culturile. In caz contrar aceştia vor protesta in Capitală. "Nu avem nici un interes să ieşim in stradă, dar dacă nu vom primi sprijin pentru infiinţarea culturilor in toamnă şi pentru diminuarea pagubelor suferite din cauza secetei vom declanşa mai multe acţiuni de protest", a spus Rădulescu.

Fermierii vor protesta in Capitală

Fermierii şi crescătorii de animale ameninţă cu proteste - la care vor participa cu animale şi utilaje agricole, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu au luat măsuri de combatere a efectelor generate de secetă asupra ţăranilor. Ei vor ca autorităţile să deblocheze rapid sumele pentru despăgubiri şi să acorde bani şi fermierilor care, din anumite motive, nu au reuşit să-şi asigure culturile, sprijinul să fie redus la jumătate, insă să aibă capacitatea de a-şi relua ciclul agricol. In Bucureşti, vor participa aproximativ 5.000 de fermieri, insoţiţi de peste 200 de animale şi utilaje, acesta spunănd că peste 80% din suprafeţele agricole ale Romăniei au fost părjolite de secetă, făntănile au secat şi animalele sunt văndute la preţuri foarte mici din lipsa furajelor sau pentru că mor de foame, anunţă preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

×
Subiecte în articol: economic