x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creştere economică lentă

Creştere economică lentă

de Daniela Ivan    |    11 Noi 2010   •   00:00

Potenţialul de creştere economică pentru România este cuprins între 0 şi 1% pe termen scurt, şi se situează la 2-3% pe termen lung, a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, menţionând că există unele semne că revenirea nu va fi rapidă.

"Acum principala provocare pentru România în următorii câţiva ani este să reuşim să asigurăm sustenabilitatea fiscală a României fără să confiscăm perspectivele creşterii economice", a spus Croitoru, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB. El a explicat că este nevoie de reforme structurale care să meargă cu mult dincolo de ajustările fiscale avute acum în vedere şi de o majorare a potenţialului economic al României. "Ceea ce cred că s-a înţeles mai puţin este că potenţialul de creştere economică al României a scăzut şi că reluarea creşterii economice, să zicem că se reiau intrările de capitaluri, fără anumite reforme care să ducă la creşterea potenţialului de creştere, va crea nu numai locuri de muncă, ci şi probleme", a continuat oficialul BNR.

Actuala criză a provocat modificări structurale esenţiale, care au dus la reducerea ratei potenţiale de creştere economică la 2-3% pe termen lung, potrivit unor estimări, şi la sub 1% pe termen scurt. Croitoru a explicat că dacă pe termen scurt creşterea economică ar fi de a 1,5% şi dacă reluarea se va realiza împreună cu intrări mari de capital, atunci vor exista presiuni inflaţioniste şi deteriorări ale deficitului de cont curent.

×
Subiecte în articol: economic