x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creştere economică timidă bazată pe consum şi investiţii speculative

Creştere economică timidă bazată pe consum şi investiţii speculative

20 Ian 2011   •   13:41

România înoată împotriva curentului şi nu face nimic diferit faţă de modelul de creştere proastă, bazată pe consum şi investiţii speculative, pe care l-am avut şi până la venirea crizei, a declarat Cristian Ionescu, country cluster manager Coface pentru România, Slovacia şi Bulgaria. România va avea o creştere economică timidă în acest an, de 1,5% după o scădere de 1,9% în 2010, potrivit estimărilor realizate de Coface România.

Datele Coface arată că România a avut anul trecut un deficit de 7,3%, realizat mai ales prin arierate şi împrumuturi, şi estimează pentru acest an un deficit de 4,9%. În plus, deficitul de cont curent este din nou în creştere. Ionescu a mai declarat că avem o creştere frumoasă a exporturilor, numai că acestea nu sunt de ajuns.

"România e dependentă de fluxurile străine şi este slab industrializată faţă de necesar şi potenţial", a spus acesta. România face notă discordantă cu restul Europei Centrale şi de Est, numai noi şi Letonia, înregistrând scădere economică în 2010. Până şi Bulgaria a avut un modest 0,5%. "Creşterea va veni dacă nu ne vom tăia singuri craca, să nu distorsionăm aceşti muguri. Restul lumii a ieşit din criză, restul depinde numai de noi", a spus Ionescu. România trebuie să realizeze o strategie naţională transpartinică şi să se orienteze pe atragerea de investiţii străine strategice care să fie mari exportatoare. Ionescu a dat exemplul Slovaciei unde piaţa internă este mică iar ţara este un exportator net şi se bazează pe 4 mari companii: Kia şi Volkswagen din industria auto, Sony şi Samsung din industria IT.

×