x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creștere neașteptată a economiei zonei euro. Care sunt motivele

Creștere neașteptată a economiei zonei euro. Care sunt motivele

29 Iul 2022   •   17:20
Creștere neașteptată a economiei zonei euro. Care sunt motivele

Creșterea economică a zonei euro a accelerat în trimestrul al doilea față de precedentul, potrivit datelor preliminare publicate vineri, sfidând estimările privind o încetinire. Motivele se regăsesc în performanțe mai bune în Spania, Franța și Italia, scrie Reuters.

Estimarea preliminară a Eurostat ar putea fi revizuită ulterior, dar arată rezistența economiei celor 19 țări care împart moneda euro, pe fondul unei inflații record, în special a costurilor cu energia pentru industrie, și a incertitudinii create de invazia rusă în Ucraina.

PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,7% în ritm trimestrial în perioada aprilie-iunie, arată estimările biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, și cu 4% în ritm anual.

Economiștii se așteptau la o creștere trimestrială de 0,2% și la un avans de 3,4% în ritm anual, după o creștere trimestrială de 0,5% și o creștere anuală de 5,4% în primele trei luni.

În ciuda unui rezultat ușor mai slab decât estimările în Germania, cea mai mare economie din zona euro, Franța a depășit așteptările cu o creștere trimestrială de 0,5%, Italia cu o creștere mult mai puternică de 1,0% și Spania cu o creștere la fel de surprinzătoare de 1,1%.

×
Subiecte în articol: crestere economica zona euro