Creşterea pensiilor incepănd de anul viitor nu va aduce majorări spectaculoase ale veniturilor bătrănilor, dar va insemna un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro. Dacă statul nu va gestiona bine veniturile bugetare, majorarea pensiilor ar putea reaprinde inflaţia şi pune in pericol stabilitatea macroeconomică. Â
Estimare - Cheltuieli de 2 miliarde â¬, taxe şi inflaţie mari
Creşterea pensiilor incepănd de anul viitor nu va aduce majorări spectaculoase ale veniturilor bătrănilor, dar va insemna un efort bugetar de peste 2 miliarde de euro. Dacă statul nu va gestiona bine veniturile bugetare, majorarea pensiilor ar putea reaprinde inflaţia şi pune in pericol stabilitatea macroeconomică. Â
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor, iniţiat de PSD, stabilind creşterea punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut pe economie de la 1 ianuarie 2008, şi la 45% de la 1 ianuarie 2009. Astfel, o pensie de 400 de lei va ajunge după 1 ianuarie 2008 la 460 de lei, iar după 1 ianuarie 2009 la 560 de lei.
RISCURI. Majorarea punctului de pensie reprezintă un pericol pentru stabilitatea macroeconomică, intrucăt inseamnă un efort bugetar de circa 2 miliarde de euro, bani care vor fi tăiaţi de la investiţii şi se vor regăsi direct in consum, a declarat secretarul de stat in MEF, Sebastian Vlădescu. Ingrijorările fostului ministru de Finanţe coincid cu cele ale agenţiilor de rating şi ale experţilor FMI. "Intenţia autorităţilor de a majora pensiile de stat accentuează riscurile de supraincălzire economică şi de depreciere rapidă a leului, şi ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor", potrivit agenţiei Fitch Ratings.
Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a criticat Romănia pentru majorarea pensiilor de stat. "Cu toate că inţelegem că pensiile sunt mici, deciziile cu caracter fiscal trebuie să reflecte limitarea bugetului şi nu trebuie luate independent de evoluţia mediului macroeconomic", a declarat, intr-un document scris, reprezentantul pentru Romănia şi Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola.
RESURSE. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a explicat că există mai multe surse de venit care permit majorarea pensiilor: o pătrime din sumă vine din modificările legislative privind imbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la buget, 60% reprezintă rezultatul creşterii economice şi a scăderii inflaţiei şi creşterii cu 2% a numărului de salariaţi. "Dacă aceste resurse nu vor fi suficiente, statul va imprumuta bani pentru majorarea pensiilor", a declarat Paul Păcuraru, ministrul Muncii.
Impozite mai mari
Contribuţia salariaţilor la Fondul de Pensii va creşte din 2008. Modificarea Legii pensiilor prevede că vor fi impozitate cu 9,5% toate veniturile brute, inclusiv primele sau sporurile. Cei mai afectaţi vor fi cei cu salarii mari, pentru că a fost eliminat plafonul de cinci salarii medii brute ca bază de colectare a contribuţiilor. "Şi cei care au 7.000 de lei sau mai mult salariu vor plăti şi pentru diferenţa de peste 7.000 de lei contribuţii. Apoi e vorba despre introducerea contribuţiilor pentru toate stimulentele salariale. Erau venituri care decurgeau din salariu, dar care nu erau impozitate", a declarat Vosganian. Măsura nu e privită cu ochi buni de oamenii de afaceri. Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romănia (AOAR), Florin Pogonaru, susţine că angajatorii şi angajaţii vor găsi metode de a nu-şi mai declara salariile. "Cei cu salarii mari vor face diverse aranjamente perfect legale pentru ca aceste salarii să nu se mai vadă. Nimeni nu va mai vrea să aibă salarii mari transparente, cu găndul că va beneficia şi de pensii ca atare", a mai spus Florin Pogonaru.