„Nu există nimic nou sub soare”, ne amintește Eclesiastul. La sediul FTX aflat sub soarele din Bahamas, campania publicitară a companiei i-a avertizat pe clienți să nu „piardă” „următorul mare lucru important” – monede bazate pe blockchain, produse financiare și jetoane nefungibile. Dar numai activele erau noi. Narativul crizei cripto a fost construit cu mult timp în urmă.
Prăbușirea a început, așa cum fac adesea colapsurile financiare, cu o bulă. Cererea investitorilor a depășit așteptările rezonabile pe termen scurt cu privire la ceea ce ar putea realiza cripto-monedele. Inutile ca mijloc de schimb, utilizările Bitcoin, Ethereum și restul păreau limitate la speculații financiare și activități ilegale. Dar ratele dobânzilor scăzute din punct de vedere istoric au alimentat mania pentru ceea ce ar putea deveni cripto. Verificarea antecedentelor a trecut pe planul secundar odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor activelor. Banii ieftini au făcut ca firmele să aibă mai ușor un efect de levier excesiv. Investitorii aveau nevoie de profituri din ce în ce mai mari pentru a depăși piața și a-și învinge concurența. Acest lucru a însemnat mai multă pârghie și mai multă asumare de riscuri.
Atunci când bulele inevitabil explodează sau se micșorează, profiturile se zdrobesc. Circumstanțele mai slabe expun fragilitatea sistemului reglementări inadecvate, guvernare proastă și actori răi ce odată erau ușor de ascuns. La extrem, firmele ascund pierderile prin fraudă. Pe măsură ce o firmă cade, contagiunea se răspândește la entitățile expuse.
Fondatorul extravagant al FTX, Sam Bankman-Fried, a vrut să fie pe valul mare al cripto, iar fonduri mari precum Sequoia Capital și fondul suveran de avere al Singapore - Temasek au investit în proiect. Celebrități precum Tom Brady și Larry David au promovat schimbul în reclamele pentru Super Bowl. Foști șefi de stat precum Bill Clinton și Tony Blair „jucau” cu Bankman-Fried. Se deschidea o nouă eră financiară și singurul lucru de care se temeau investitorii era să nu o rateze.
Euforia a învăluit însă un castel de cărți. Prăbușirea cripto a început odată cu prăbușirea ecosistemului „stablecoin” Terra-Luna, un set de monede digitale care și-a pierdut legătura cu dolarul exact în momentul în care Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor la începutul anului 2022. Contagiunea s-a extins la Three Arrows Capital, defunctul fond speculativ cripto care a fost expus în mod substanțial la Terra-Luna. FTX a încercat să oprească contagiunea, salvând firme precum Voyager și BlockFi. Unii chiar l-au comparat pe Bankman-Fried cu legendarul J. P. Morgan, a cărui intervenție financiară privată a atenuat panica din 1907.
În timp ce detaliile sunt încă în ceață, fondul speculativ înrudit al FTX, Alameda Research, a avut probleme în timpul verii, în timp ce incertitudinea cuprindea criptosfera. Încălcând regulile FTX, Bankman-Fried a folosit 8 miliarde de dolari din fonduri ale clienților într-un efort de a salva Alameda, administrată de fostul său partener romantic. Cu toate acestea, se presupunea că împrumuturile Alameda ar fi fost susținute de FTT, tokenul cripto intern al FTX acum fără valoare.
Piesele de domino au fost așezate. Ghiontul fatidic s-a produs cu o ceartă publică între Bankman-Fried și Changpeng Zhao, fondatorul instrumentului rival Binance. Zhao a spus că Binance plănuiește să vândă 529 de milioane de dolari în jetoane FTT, determinând clienții FTX să înceapă să retragă fonduri de pe platformă. FTX s-a confruntat cu o criză masivă de lichiditate și în curând a devenit insolvabilă. Apoi, după ce a spus că Binance va cumpăra deja betegitul FTX, Zhao a renunțat când a văzut actele contabile ale lui FTX. Bankman-Fried a demisionat din funcția de CEO la scurt timp după aceea, iar firma a dat faliment. Acuzațiile de fraudă, risipă și abuz ale FTX au inundat criptosfera.
Investitorii au fost surprinși de colapsul brusc. Aproape 40% din fondurile speculative cripto au investit în FTX. Mulți au presupus probabil că fonduri mari precum Sequoia făcuseră verificările corespunzătoare. În schimb, entuziasmul față de FTX și fondatorul său a înlocuit evaluarea solidă a fundamentelor, acoperind un putregai profund. Actualul administrator FTX, John Ray III, care a supravegheat lichidarea Enron, a spus că „un astfel de eșec complet al controalelor corporative și o absență atât de completă a informațiilor financiare demne de încredere” a fost „fără precedent”.
Implozia FTX a afectat grav viziunea criptosferei despre un sistem financiar nereglementat, descentralizat, dar asta nu înseamnă că tehnologia este de vină pentru haos. Alte forme de finanțare digitală și tehnologia blockchain – cum ar fi contractele inteligente – ar putea încă să îmbunătățească sistemele de plată și să extindă incluziunea financiară. Multe bănci centrale intră și ele în joc și își lansează propriile monede digitale pentru a susține suveranitatea monetară și stabilitatea financiară.
Legiuitorii au rămas cu o enigmă. O reacție exagerată la criza cripto în desfășurare ar putea deveni potențial benefică aplicațiilor tehnologiei în daune colaterale. Și, deși pot aduce piețele cripto în interiorul spațiului reglementat, ei riscă un hazard moral, deoarece investitorii caută protecție publică împotriva pierderilor private. Pe de altă parte, dacă autoritățile de reglementare ignoră piețele cripto, instabilitatea s-ar putea dezvolta (deși piețele cripto sunt încă prea mici pentru a prezenta riscuri sistemice).
Lecțiile prăbușirii criptografice nu sunt nici noi, nici controversate. Entitățile care funcționează ca băncile ar trebui să fie reglementate ca atare sau închise. Cazinourile speculative ar trebui monitorizate pentru semne de fraudă. Auditorii și autoritățile de reglementare trebuie să se asigure că jocul nu este manipulat, iar investitorii ar trebui avertizați că pierderile din jocurile de noroc nu sunt asigurate. Chiar și Casino Royale al lui James Bond, care a fost filmat lângă sediul insulei FTX, a trebuit să respecte unele reguli. Este rezonabil să ne așteptăm ca și vecinii să facă la fel.
Autorul:
Xavier Vives, profesor de economie și finanțe la IESE Business School, este coautor (împreună cu Patrick Bolton, Harrison Hong și Marcin Kacperczyk) al raportului Reziliența sistemului financiar la dezastrele naturale.
Traducere, adaptare, editare: Daniel Apostol, ClubEconomic
Drepturi de autor: Project Syndicate, 2022.