x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CRIZĂ - 15 septembrie, ziua neagră a finanţelor mondiale

CRIZĂ - 15 septembrie, ziua neagră a finanţelor mondiale

16 Sep 2008   •   00:00
CRIZĂ - 15 septembrie, ziua neagră a finanţelor mondiale

Turbulenţele financiare de pe pieţele internaţionale au dus la falimentul Băncii Lehman Brothers şi la preluarea la preţ subevaluat a Merrill Lynch. Alte companii se confruntă cu mari probleme financiare.



Turbulenţele financiare de pe pieţele internaţionale au dus la falimentul Băncii Lehman Brothers şi la preluarea la preţ subevaluat a Merrill Lynch. Alte companii se confruntă cu mari probleme financiare.

Criza financiară mondială face victimă după victimă. După problema Băncii Bear Sterns şi a companiilor ipotecare Freddie Mac şi Fannie Mae, ieri, o avalanşă de ştiri a bulversat pieţele internaţionale. Lehman Brothers, a patra bancă americană de investiţii cu tradiţie de 158 de ani, a cerut protecţia din partea autorităţilor americane sub incidenţa legii falimentului. Cererea nu va include divizia de brokeraj şi alte active, printre care şi firma de consultanţă Neuberger Berman. Banca analizează posibilitatea de vînzare a operaţiunilor de brokeraj şi este în discuţii avansate privind externalizarea diviziei de management al investiţiilor.

Miercurea trecută, Lehman Brothers a anunţat pierderi financiare de 3,9 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din cauza deprecierii activelor imobiliare, mult peste previziunile analiştilor care estimau 2,8 miliarde de dolari. În plus, acţiunile băncii s-au prăbuşit cu 45%, ajungînd la o capitalizare de numai 5,4 miliarde de dolari. Grupul financiar american a ajuns să totalizeze datorii în valoare de 600 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte aparţine Citigroup şi Bank of New York Mellon, cu un total de 138 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Preluare

Tot ieri, Bank of America a anunţat că va prelua Merrill Lynch pentru 50 de miliarde de dolari. Achiziţia băncii de retail vizează acţiuni comune ale grupului financiar cu o valoare de 44 de miliarde de dolari, la care se adaugă acţiuni cu drept de opţiune, convertibile sau restricţionate totalizînd 6 miliarde de dolari.

Totuşi, preţul va fi de numai 29 de dolari pe o acţiune, în vreme ce în luna mai era de 50 de dolari, iar în luna ianuarie era de 90 de dolari. Astfel, banca se vinde la o valoare de peste trei ori mai mică. Merrill Lynch a fost nevoită să subscrie peste 40 de miliarde de dolari în 2007 ca urmare a problemelor financiare şi a expunerii mari la criza din sectorul imobiliar.

Probleme şi la AIG

Şi alte grupuri financiare au fost greu încercate ieri. Acţiunile UBS, banca elveţiană supranumită drept "banca bogaţilor", au scăzut cu peste 10% din cauza devalorizării unor active. Mai multe informaţii au circulat ieri pe pieţele de capital conform cărora grupul urmează să îşi revizuiască în scădere cu 5 miliarde de dolari o serie de investiţii riscante în a doua jumătate a anului, ducînd pierderile la un total de 42 miliarde de dolari. La aceeaşi oră, acţiunile Credit Suisse consemnau ieri o scădere de 6%.

Dar nu numai băncile se confruntă cu astfel de probleme, ci şi AIG, pînă de curînd cel mai mare grup american de asigurări. AIG a cerut tot ieri Rezervei Federale un împrumut pe termen scurt de 40 de miliarde de dolari pentru a face faţă revizuirii negative a ratingului de creditare şi de a majora capitalul holdingului din grup. Robert Willumstad, directorul general al AIG, a apelat duminică la Rezerva Federală (Fed) după ce agenţiile de rating au avertizat că vor reevalua potenţialul de acces la credite, reducînd semnificativ calificativele acordate. În această situaţie, creditorii ar putea cere garanţii suplimentare mai mari cu 14,5 miliarde de dolari. Săptămîna trecută, valoarea pe bursă a AIG s-a înjumătăţit. În ultimele trei luni, compania a avut pierderi de 18 miliarde de dolari din cauza crizei creditelor ipotecare. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a precizat într-un comunicat că AIG Life Asigurări şi Societatea de Asigurări AIG România "respectă cerinţele prevăzute de reglementările prudenţiale în vigoare" şi că, în semestrul I 2008, cele două companii au înregistrat profit. În plus, cele două firme au încheiate contracte de reasigurare, "procentul de risc reţinut în cadrul grupului din care fac parte fiind foarte redus".


Băncile centrale pompează bani

Zece bănci vor înfiinţa un fond de împrumuturi cu un capital de 70 miliarde de dolari. Cele zece bănci sînt Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley şi UBS. Fiecare va finanţa fondul cu 7 miliarde de dolari, iar oricare dintre acestea poate împrumuta oricînd pînă la o treime din totalul sumei strînse. În plus, Fed va accepta o gamă mai largă de garanţii pentru creditele de urgenţă, inclusiv titluri de proprietate pe piaţa de capital. Totodată, Fed a extins posibilităţile de garantare a împrumuturilor guvernamentale directe către băncile de investiţii. BCE pompează 30 miliarde de euro pentru a contracara efectele din sistemul bancar american, în vreme ce Banca Angliei va oferi 5 miliarde de lire sterline.

Vor fi 50.000de concedieri

Falimentul Lehman Brothers şi cumpărarea Merrill Lynch de Bank of America vor duce la 50.000 de concedieri, ridicînd la 150.000 numărul total al locurilor de muncă pierdute în acest sector în 2008. Gustavo Dolfino, preşedintele firmei de recrutare WhiteRock din New York, susţine că preluarea Merrill Lynch va duce la concedierea a 24.000 de angajaţi din cei 60.000, la care se adaugă 26.000 ai Lehman Brothers.

BVB, la minimul ultimilor trei ani

Turbulenţele de pe pieţele internaţionale au făcut ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să scadă ieri cu 3,67%, pînă la minimul ultimilor trei ani. Indicele BET-C, care măsoară valoarea tuturor companiilor listate, a scăzut ieri cu 3,67%, pînă la un nivel înregistrat doar la finele şedinţei din 14 septembrie 2005. Cele mai importante zece acţiuni listate pe bursa dîmboviţeană au încheiat pe minus cu 4,2% în medie faţă de vineri, în vreme ce SIF-urile au scăzut cu 5,14%. "Scăderea bursei este legată de falimentul Lehman Brothers şi preluarea Merrill Lynch şi de dificultăţile financiare din SUA. Tot aşa se explică de ce bursele occidentale au avut pierderi mai mari decît noi. Percepţia investitorilor este că riscul de contraparte e mai mare pe bursele europene decît pe cele emergente cum e a noastră", ne-a declarat Stere Farmache (foto), preşedintele director general al BVB.

×