Criza forţei de muncă din Romănia se va inrăutăţi in următorul deceniu, cele mai afectate fiind industria textilă, sectorul construcţiilor, hotelurilor şi restaurantelor, arată studiul "Piaţa forţei de muncă din Romănia şi imigraţia", publicat ieri de Fundaţia Sörös.
Criza forţei de muncă din Romănia se va inrăutăţi in următorul deceniu, cele mai afectate fiind industria textilă, sectorul construcţiilor, hotelurilor şi restaurantelor, arată studiul "Piaţa forţei de muncă din Romănia şi imigraţia", publicat ieri de Fundaţia Sörös.
Studiul a fost realizat intre 20 şi 30 octombrie 2007 pe 600 de companii din domeniile construcţii, textile şi hotelier din ţara noastră. Cauza principală a problemelor pe care le au angajatorii in a găsi personal este, in opinia a trei sferturi dintre managerii intervievaţi, plecarea forţei de muncă in străinătate. Slaba pregătire a tinerilor absolvenţi, concurenţa şi nivelul salarizării au fost identificaţi ca factori ai crizei de personal de peste 40% dintre manageri. In construcţii, industria textilă şi in turism, problemele cu forţa de muncă au apărut, potrivit studiului, incepănd cu 2004 şi au crescut semnificativ in ultimul an.
PRODUCTIVITATEA SCADE. Potrivit datelor, criza de personal afectează productivitatea şi profitul firmelor. 22% dintre firmele din domeniul textil cărora le-a fost greu să ocupe posturile disponibile afirmă că vănzările lor au scăzut in ultimele 12 luni, in timp ce doar 13% dintre firmele fără probleme de personal raportează o scădere a vănzărilor. Peste 70% dintre angajatori se aşteaptă ca in viitorul apropiat să se confrunte cu probleme in găsirea de personal atunci cănd vor avea nevoie. Cele mai mari probleme cu lipsa de muncitori le au firmele din industria textilă, 30% dintre aceste companii avănd joburi vacante neocupate pe o perioadă mai mare de două luni in acest an. Angajatorii din industria textilă s-au confruntat in proporţie de aproape 40% cu dificultăţi in angajarea de personal fără studii sau cu studii medii şi doar in 24% din cazuri cu dificultăţi in angajarea de personal inalt calificat. In domeniul serviciilor hoteliere şi de alimentaţie publică, 43% dintre angajatori au avut dificultăţi in găsirea personalului cu studii medii necesar, 34% in angajarea personalului cu studii superioare şi 30% in angajarea de personal slab calificat.
SOLUŢII. Studiu arată că, deşi se confruntă cu lipsă de personal sau se aşteaptă să aibă probleme in viitor, reacţia angajatorilor este slabă. Principalele soluţii adoptate sunt retehnologizarea şi creşterea productivităţii muncii, adoptarea unui program de lucru flexibil, externalizarea activităţilor şi recurgerea la forţă de muncă temporară (studenţi sau pensionari). Un procent mic de companii au decis mutarea activităţii intr-o altă zonă. Deşi cea mai mare parte a companiilor au găsit soluţii pentru a face faţă crizei de muncitori, pentru 17% dintre acestea răspunsul a fost restrăngerea activităţii. Doar 3% au adus forţă de muncă din străinătate, 12% s-au orientat către romănii care au muncit in străinătate iar 5% au incercat extinderea dincolo de graniţele Romăniei. Numărul mic de angajatori care intenţionează să aducă muncitori străini este explicat prin costul considerabil al taxelor care trebuie suportate de patroni, durata mare a incheierii formalităţilor, dar şi prin lipsa de experienţă in imigraţie a Romăniei, care, timp de 17 ani, a exportat, nu a importat muncitori.
Schimb de muncitori
Potrivit estimărilor, peste două milioane de romăni muncesc şi trăiesc in afara ţării. Autorii studiului cred că "numărul mic al celor care işi exprimă intenţia de a angaja in mod formal străini nu inseamnă in mod necesar şi lipsa intenţiei de a angaja străini in mod clandestin". Principalele ţări din care ar putea veni forţă de muncă in Romănia sunt China, India, Iugoslavia, Bulgaria sau Republica Moldova. Criza de forţă de muncă in Romănia va continua să se accentueze. Chiar dacă numărul romănilor care pleacă să muncească in străinătate este in scădere, această reducere nu este suficientă, iar soluţia ar putea fi primirea de muncitori străini.
catalin.pruteanu@jurnalul.ro