x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza de locuinţe va mai dura incă zece ani

Criza de locuinţe va mai dura incă zece ani

de Daniela Ivan    |    05 Iun 2007   •   00:00
Criza de locuinţe va mai dura incă zece ani
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Peste 101.447 de locuinţe sunt acum in construcţie in ţară. Cererea nu va putea fi acoperită mai devreme de 5-10 ani, iar preţurile vor creşte cu 15%-20% in fiecare an.Â



Peste 101.447 locuinţe sunt acum in construcţie in ţară, in diferite faze de execuţie. Cu toate astea, cererea de case şi apartamente nu va putea fi acoperită mai devreme de 5-10 ani.

Cererea de locuinţe este atăt de mare incăt nu va putea fi satisfăcută prea curănd, chiar dacă buldozerele şi macaralele lucrează din plin. La sfărşitul lunii martie, erau in diferite stadii de execuţie 101.447 locuinţe, din care aproape 40% se aflau in faza de finisaj, pentru 32% se lucra la ridicarea structurilor, iar la 29% din clădiri se executa turnarea fundaţiilor, conform datelor furinzate de către Institutului Naţional de Statistică. "Ritmul se va accelera, in doi-trei ani vom vorbi de 200.000-300.000 de locuinţe construite intr-un an", spune Ioan Cătuţoiu, general manager la firma de consultanţă imobiliară RealTime. El adaugă că oferta va incepe să acopere cererea in 5-10 ani, in funcţie de viteza cu care se va construi, intr-un scenariu moderat nu mai devreme de 8-9 ani.

PREŢURI.
Apartamentele sau casele construite in ansamblurile rezidenţiale se vor scumpi in următorii doi-trei ani, in medie, cu 15-20% anual, iar cererea va ajunge la 10.000 de unităţi pe an pănă in 2010, se arată in cel mai recent raport al companiei Colliers International. "Proiectele de calitate se vor bucura de o creştere mai mare, in timp ce altele, cum ar fi cele din zone neatractive, au toate şansele să menţină preţurile iniţiale", apreciază analiştii Colliers. Promotorii din imobiliar se vor orienta către segmentul clasei medii şi mici şi vor părăsi segmentul de lux, care nu va mai constitui o afacere la fel de prosperă precum cea a clasei medii. Noile proiecte destinate clasei de mijloc vor avea drept locaţii cartierele tradiţionale de apartamente din diferite zone, cum ar fi cea de vest, care incepănd cu 2006 au inceput să fie din ce in ce mai atractive", se mai arată in raportul Colliers. "Salariile vor creşte, şi peste doi-trei ani o familie din clasa medie işi va permite să plătească cu uşurinţă o rată de 800-1.000 de euro", spune Cătuţoiu.

REGIONAL. In primele trei luni din acest an au fost finalizate 7.238 de case, conform datelor furnizate de către Institutului Naţional de Statistică. Este o creştere importantă, de 47%, insă se datorează in proporţie covărşitoare, de peste 95%, sectorului privat. Din fonduri publice s-au finalizat doar 301 locuinţe, cu o treime mai puţin decăt in primele trei luni ale anului trecut. Bucureştiul conduce in topul regiunilor după numărul construcţiilor finalizate, cu 1.517 locuinţe, urmat de regiunile Nord-Est (1.029), Sud-Est (998) şi Sud-Muntenia (972). Distribuţia in profil regional pune in evidenţă o tendinţă de creştere a numărului locuinţelor terminate in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante creşteri au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare Bucureşti - Ilfov (+ 416 locuinţe), Centru (+ 381 locuinţe), Nord - Est (+374 locuinţe) şi Nord - Vest (+ 360 locuinţe). Problema este că majoritatea locuinţelor sunt construite in Bucureşti şi-n oraşele mari, insă acest dezechilibru se va mai menţine căţiva ani, după care se va reduce. "Dezvoltatorii se vor orienta şi către oraşele mai mici", spune Ioan Cătuţoiu, general manager la firma de consultanţă imobiliară RealTime.


Venituri in creştere

Salariul mediu net este şi el in creştere, conform datelor furnizate de INS. In luna aprilie, acesta a fost de 1.027 lei, cu 1,4% mai mult decăt in martie. Cel mai bine au căştigat salariaţii din sectorul de intermediere financiară, care au avut un salariu mediu de 3.002 lei, iar cele mai mici venituri le au salariaţii din industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn, cu excepţia mobilei (573 lei). Căştiguri nete peste medie se inregistrează in industria extractivă (2.009 lei), energie electrică şi termică, gaze şi apă (1.507 lei), industria metalurgică (1.246 lei), sectorul prelucrării petrolului (1.930 lei), iar sub medie, in construcţii (865 lei), comerţ (856 lei), sănătate şi asistenţă socială (882 lei), industria prelucrătoare (853 lei).

Tranzacţii-record

Febra construcţiilor a cuprins intreaga Romănie. Numărul şi valoarea tranzacţiilor imobiliare se va dubla in acest an şi va ajunge la 1,7 miliarde de euro, estimează analiştii de la Colliers. Aceştia precizează că anul trecut au fost incheiate 19 tranzacţii insumănd 850 milioane de euro. Spre deosebire de alţi ani, au avut loc şi tranzacţii pe piaţa hotelieră şi cea a spaţiilor industriale, in valoare totală de 70 milioane de euro. "In incercarea de a-şi maximiza randamentul, din ce in ce mai multe fonduri se vor indrepta către parteneriate sau chiar către dezvoltări de proiecte proprii", se arată intr-un studiu Colliers. Consecinţa va fi o comprimare a randamentelor investiţiilor in toate sectoarele pieţei imobiliare pănă la un nivel comparabil cu cel din ţările vecine, membre ale Uniunii Europene, respectiv 6% pentru clădirile de birouri de clasa A şi in jurul valorii de 6,5% pentru centre comerciale", se mai arată in studiul citat.

×
Subiecte în articol: economic locuinţe