Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută un raport privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre, incluzând efectele crizei economice asupra sistemelor de pensii private.
Raportul subliniază faptul că şi România, ca majoritatea statelor membre ale UE, suferă din cauza îmbătrânirii populaţiei, care creează dificultăţi sistemului de pensii. În plus, a crescut considerabil numărul de beneficiari – 80% între 1990 şi 2003, ca efect al posibilităţii de pensionare timpurie în perioada de tranziţie. "Politica de pensionare anticipată elaborată pentru rezolvarea problemei şomajului în creştere a avut ca rezultat reducerea vârstei medii de pensionare. În consecinţă, numărul de contributori pentru fiecare pensionar a scăzut de la 3,43 în 1990 la numai 0,79 în 2003, în timp ce procentajul din PIB utilizat pentru cheltuieli cu pensiile a scăzut în aceeaşi perioadă de la 7,2% la 6,5%", se arată în raport.
POPULAŢIE ÎMBÂTRÂNITĂ
În conţiile accelerării procesului de îmbătrânire a populaţiei, se pune, pe de-o parte, problema recuperării pe termen scurt, iar pe de altă parte, cea a numărului relativ mic de contributori la sistem în raport cu numărul de beneficiari. Rata de ocupare e scăzută (41,4%), la aceasta adăugându-se o rată ridicată de muncă nedeclarată (20-50% din totalul ocupării forţei de muncă, în funcţie de definiţiile utilizate). "Datele naţionale indică un nivel de cheltuieli de 7,3% din PIB pentru 2008, care rămâne inferior mediei europene. Creşterea nivelului de recuperare a contribuţiilor şi lupta împotriva muncii nedeclarate trebuie să rămână în continuare o preocupare", arată acelaşi raport.
Analiza Comisiei se referă, totodată, la situaţia sistemelor publice de pensii din celelalte state membre ale UE, precum şi la efectele crizei financiare asupra pensiilor private.
Citește pe Antena3.ro