x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza economică - Pensiile sunt în pericol în UE

Criza economică - Pensiile sunt în pericol în UE

de Diana Scarlat    |    16 Mar 2009   •   00:00

Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută un raport privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre, incluzând efectele crizei economice asupra sistemelor de pensii private.



Raportul subliniază faptul că şi România, ca ma­jo­ri­tatea statelor membre ale UE, suferă din cauza îm­bătrânirii populaţiei, care creează dificultăţi siste­mu­lui de pensii. În plus, a crescut considerabil nu­mă­rul de beneficiari – 80% între 1990 şi 2003, ca efect al posibilităţii de pensionare timpurie în pe­ri­oa­da de tranziţie. "Politica de pensionare anticipată elaborată pentru rezolvarea problemei şomajului în creştere a avut ca rezultat reducerea vârstei medii de pensionare. În consecinţă, numărul de contributori pentru fiecare pensionar a scăzut de la 3,43 în 1990 la numai 0,79 în 2003, în timp ce procentajul din PIB utilizat pentru cheltuieli cu pensiile a scăzut în ace­eaşi perioadă de la 7,2% la 6,5%", se arată în raport.

POPULAŢIE ÎMBÂTRÂNITĂ
În conţiile accelerării procesului de îmbătrânire a populaţiei, se pune, pe de-o parte, problema recupe­rării pe termen scurt, iar pe de altă parte, cea a nu­mă­rului relativ mic de contributori la sistem în ra­port cu numărul de beneficiari. Rata de ocupare e scă­zută (41,4%), la aceasta adăugându-se o rată ridicată de muncă nedeclarată (20-50% din totalul ocu­pă­rii forţei de muncă, în funcţie de definiţiile utilizate). "Datele naţionale indică un nivel de cheltuieli de 7,3% din PIB pentru 2008, care rămâne inferior mediei europene. Creşterea nivelului de recuperare a contribuţiilor şi lupta împotriva muncii nedeclarate trebuie să rămână în continuare o preocupare", arată acelaşi raport.

Analiza Comisiei se referă, totodată, la situaţia sistemelor publice de pensii din celelalte state membre ale UE, precum şi la efectele crizei financiare asupra pensiilor private.

×
Subiecte în articol: economic